1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky
The Glenburgie 15 years old & The Miltonduff 15 years old

The Glenburgie 15 years old & The Miltonduff 15 years old

0

Ballantine’s Single Malt Scotch Whisky.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(80 pkt.)

Artykuł

W okolicy ostatnich Świąt sprezentowano mi The Glenburgie 15 years old i The Miltonduff 15 years old. Są to stosunkowo nowe produkty na rynku, które zdecydowanie częściej pojawiały się w formie zmieszanej w blendach. W jakich blendach? Nie trudno odgadnąć, gdyż obie butelki sygnowane są logo Ballantine’s Series 001 i 002 Single Malt Scotch Whisky. Uważam, że to bardzo ciekawy pomysł, gdyż o Glenburgie czy Miltonduff niewielu niewtajemniczonych słyszało, to ze świecą szukać tych, którzy nie znają marki Ballantine’s. Tym sposobem pewnie wielu sięgnie po nowego single malta, znając już Ballantine’s.

Ballantines Single Malt Scotch Whisky

The Glenburgie 15 years old The Miltonduff 15 years old

Obu dzisiejszych delikwentów próbowałem podczas Whisky Live Warsaw 2017, a nawet dzięki uprzejmości Jana johnnieswhiskies.blogspot.com, wraz z Andrzejem z e-whisky.pl dokonaliśmy prowizorycznego porównania z wydaniami od Gordon & MacPhail. Z tym, że odbywało się to w ramach festiwalowej, bardzo swobodnej atmosfery i tamto porównanie trudno uznać za profesjonalne. Ot, taka zabawa.

Poza tym w obu przypadkach na pewno trzeba pochwalić słuszne oznaczenie wieku, po 15 lat, czyżby atak NASów powoli dobiegał końca, hmm…, chyba jeszcze nie, ale to dobry prognostyk.

Do roboty!

Ballantines Single Malt Scotch Whisky

The Glenburgie 15 years old

The Glenburgie 15 years old, 40% ABV

N: w butelce: słodko, karmel, toffi, przypalany cukier, wanilia creme brulee; dobra…, wystarczy trzeba nalać do kieliszka, a tu zaczyna się dość świeżo, na pewno z jabłkiem i szarlotką, od razu też gruszka, wszystko to jest okraszone przypalanym cukrem i creme brulee, bardzo spokojnie i przyjemnie, żadnych irytujących nut alkoholowych, wydaje mi się, że motywem przewodnim cały czas jest jabłko i szarlotka;

S: tu już jest rozgrzewająco z imbirem i pieprzem, trzeba przez to przebrnąć, a jednak chwilę to trwa, zaraz potem poczułem wytrawność i dotyk drewna, a dalej też nieco słodkiego z karmelem i wanilią, później jeszcze jabłko, gruszka, nawet liczi i grejpfrut, ale dobrnięcie do tych akcentów wymaga trochę cierpliwości;

F: średnio długi do długiego, wytrawny z pozostałościami słodkiego, imbiru i szczypania języka.

Punktacja: 80.

Jeśli chodzi o zapach to jest bardzo przyjemny, tradycyjny Speyside, niestety smak nie może go dogonić i pozostaje nieco w tyle, z pewnym nadmiarem wytrawności, imbiru czy też ogólnie drewna.

Ballantines Single Malt Scotch Whisky

The Miltonduff 15 years old

The Miltonduff 15 years old, 40% ABV

N: w tym przypadku wąchanie z butelki zdradza lekko cytrusowe nuty, lekko słodko, na pewno dużo delikatniej niż w przypadku kolegi; do kieliszka, a tam: bardzo spokojnie i łagodnie wręcz z pewną lub sporą dozą nieśmiałości, wszystko, z tym że nie wiem jeszcze co, jest bardzo oddalone, hmm, biały pieprz, imbir, skórka cytrynowa, delikatne kwiaty, potem jeszcze namoczone rodzynki, drożdżówka;

S: tu też raczej spokojnie, kropla cytryny, może brzoskwinia, banan, mocno rozwodnione rodzynki, dopiero po pewnym czasie robi się bardziej słodko z miodem i syropem klonowym, odrobiną białego pieprzu, dochodzi też wytrawność, dotyk drewna, smak z czasem rozwija się więc warto dać mu chwilę;

F: raczej krótki, słodkawy.

Punktacja: 77.

Moim zdaniem w tym przypadku zdecydowanie zabrakło mocy, która uniosłaby zapach i wzmocniła smak, uwidoczniła te 15 lat, chyba że ktoś szuka czegoś bardziej spokojnego i delikatnego, to dobrze trafił. Warto zwrócić uwagę, że smak nieco rozwija się z czasem, trzeba mu na to pozwolić, zrobi się pełniej.

luk loves whisky

The Glenburgie 15 years old The Miltonduff 15 years old


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.