1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje » Scotch Malt Whisky Society 73.35

Scotch Malt Whisky Society 73.35

Scotch Malt Whisky Society 73.35

0

Mounth-watering and scrummy.

Testy / Degustacje
(86 pkt.)

Artykuł

SMWS 73.35

SMWS 73.35

Zgodnie z zapowiedzią w poprzednim wpisie o Domu Whisky w Jastrzębiej Górze przyszedł czas na notę degustacyjną Scotch Malt Whisky Society 73.35 Mounth-watering and scrummy. Zanim jednak do tego przejdę warto podać kilka faktów na temat tej organizacji. Można ich określić jako klubowego independent bottlera. Tak jak większość independent bottlerów, samodzielnie nabywają beczki single malta, a potem butelkują whisky. Warto tu zwrócić uwagę na klasyczną prezentację whisky tj. zawsze single cask, cask strength, natural colour and un-chillfiltered. Postępowanie zdecydowanie warte nagrody. Klubowy, gdyż gotowa whisky jest dystrybuowana wyłącznie w gronie członków SMWS. W Polsce zwykłe członkostwo kosztuje 600 zł za pierwszy rok, np. w Wlk. Bryt. 122 GBP, Japonii 20000 YEN, zatem są to zbliżone kwoty. Organizacja oficjalnie powstała w 1983 roku w Edynburgu, choć jej początki sięgają lat 70. W 2004 roku SMWS zostało nabyte przez Glenmorangie Company (o powiązaniach tej firmy wspomniałem we wpisie o Glenmorangie 18 years old). W odróżnieniu od innych firm SMWS nie opisuje butelek nazwą konkretnej destylarni, a dwuczłonowym numerem. Pierwszy człon oznacza nadany przez organizację numer destylarni, a drugi kolejny numer beczki nabyty od tej właśnie gorzelni. Przykładowo dzisiejsza butelka nr 73.35, wskazuje 35 beczkę nabytą od destylarni nr 73. Dodatkowo poszczególnym wydaniom whisky nadaje się nazwy mające ukazywać ich charakterystykę.

SMWS 73.35

SMWS 73.35

Opisywana whisky to single cask – ex Bourbon, leżakujący 17 lat, butelkowany cask strength 58,8% ABV, natural colour, un-chillfiltered. Łącznie z beczki rozlano 211 butelek. Nazwa wydania to Mounth-watering and scrummy.

SMWS 73.35

SMWS 73.35

SMWS 73.35

SMWS 73.35

K: złoty;

N: intensywna wanilia, świeżo ścięty dąb, rodzynki, ale mało wysuszone, potem świeży orzeźwiający zapach, lekko kwiatowy, nawet słodkawy, pojawią się też nuty ziołowe, po dodaniu wody więcej wanilii, dochodzi też rabarbar – zapach jest piękny i niezwykły;

S: początek spokojny delikatny, potem pojawia się zwrot na bardzo ostry
przechodzący w goryczkę – ciekawe wrażenie, jest też trochę cięższych tonów jak mocny earl grey – całkiem mięsista i oleista, choć ostrość za bardzo przyćmiewa inne smaki, za wiele w tej kwestii nie zmienia też woda, z którą nie można przesadzić aby nie utopić whisky;

F: długi dębowy z odrobiną goryczki.

Punktacja: 86

SMWS 73.35

SMWS 73.35

SMWS 73.35

SMWS 73.35

Na koniec mogę ujawnić tajemnicę, że degustowany trunek pochodził z Aultmore Distillery.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.