Mackmyra 10 years old
Swedish Single Malt Whisky.
U naszego sąsiada, po drugiej stronie jeziora (Morza Bałtyckiego) nastąpiło wielkie święto. Oto Mackmyra wydała swój pierwszy single malt o symbolicznym wieku – 10 lat.
Destylat dojrzewał przez ten czas w beczkach po Bourbonie, w świeżych amerykańskich beczkach i po Sherry Oloroso. Butelkowanie z 46.1% ABV.
Sprawdźmy jak smakuje.
N: bezpośrednio po otwarciu, jeszcze w buteleczce, nos przyjemny, winny, potem spore dawki słodyczy z wanilią i miodem na czele, po nalaniu do kieliszka od razu wyłoniły się nuty pieprzne, a dalej imbir, kardamon i anyż, z czasem zapach wzbogacił się o owoce – coś jak pomarańcza, pod koniec ciasto rabarbarowe, dodałem kilka kropel wody, po czym zapach wzbogacił się o ślady drewna i dotyk cytryny;
S: od razu iskrzy na języku, ale też szybko pokazuje słodycz, głównie wanilii, następnie owoce – dotyk dojrzałej pomarańczy i grejpfrut, dalej smak przechodzi w stale nasilającą się goryczkę z imbirem, także tu woda wydobyła drewno, whisky stała się bardziej wytrawna;
F: średnio długi z grejpfrutem i goryczką, wytrwany.
Punktacja: 80.
Mackmyra 10 years old charakteryzuje się przyjemnym zapachem, smak nie dotrzymuje mu jednak kroku i jest nadto imbirowy i wytrwany.
Od teraz świat jest bogatszy o kolejny single malt spoza Szkocji, czy Japonii i to, co jest dobrym prognostykiem, z określeniem wieku – 10 lat.
Mackmyra – Gratulacje i Na Zdrowie!
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.