1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje » Loch Lomond Single Malt

Loch Lomond Single Malt

Loch Lomond Single Malt

2

NAS z Highlandu.

Testy / Degustacje
(68 pkt.)

Artykuł

W szkockim Highlandzie, w pobliżu Loch Lomond leży, założona w 1814 roku destylarnia, o tej samej nazwie. Należy do Loch Lomond Group, właściciela również Glen Scotia w Campbeltown. W pewnym sensie destylarnia stanowi ewenement, jako że w tym samym miejscu produkuje się single malt whisky, grain whisky i blendy.
Dziś zabrałem się do degustacji Loch Lomond Single Malt NAS (no age statement), 40% ABV.

Loch Lomond Single Malt NAS

Loch Lomond Single Malt NAS

Loch Lomond Single Malt NAS

Loch Lomond Single Malt NAS

N: całkiem warzywny, coś jak piklowane warzywa, marynowany imbir (taki jak do sushi – gari), za chwilę dosłownie dotyk miodu i innych słodszych akcentów, jest też odrobina dymu,

S: hmm…, smak surowy, palące elementy alkoholu, są też słodsze nuty, ale dopiero gdzieś na marginesie,

F: krótki ze wspomnieniem surowego alkoholu.

Punktacja: 68.

Podobno Loch Lomond produkuje bardzo dobrą grain whisky. Nie próbowałem innych wydań ich single maltów, ale ten nie przypadł mi szczególnie do gustu. Zapach dostarcza ciekawych wrażeń myślę tu o tych wszystkich piklach, jednak smak jest zbyt surowy i niedojrzały. Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky NAS raczej nie nadaje się do samodzielnego delektowania, prędzej do koktajli.

Na butelce producent napisał „distilled and aged to perfection in old oak casks”, no i może właśnie w tych „starych beczkach” leży zagadka niedojrzałego smaku. Nie wiem czy destylarnia chciała się tym w rzeczywistości chwalić, a może to ostrzeżenie?

Loch Lomond Single Malt NAS

Loch Lomond Single Malt NAS

Tagi: ,


2 komentarze

  1. manndl

    16 czerwca 2014 / 23:50

    it isn`t good but miles ahead of the LL peated which is the worst single malt i ever tasted…:(

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      17 czerwca 2014 / 07:17

      It’s a pity that peated version is worst. I haven’t tasted it.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *