Loch Lomond Single Malt
NAS z Highlandu.
W szkockim Highlandzie, w pobliżu Loch Lomond leży, założona w 1814 roku destylarnia, o tej samej nazwie. Należy do Loch Lomond Group, właściciela również Glen Scotia w Campbeltown. W pewnym sensie destylarnia stanowi ewenement, jako że w tym samym miejscu produkuje się single malt whisky, grain whisky i blendy.
Dziś zabrałem się do degustacji Loch Lomond Single Malt NAS (no age statement), 40% ABV.
N: całkiem warzywny, coś jak piklowane warzywa, marynowany imbir (taki jak do sushi – gari), za chwilę dosłownie dotyk miodu i innych słodszych akcentów, jest też odrobina dymu,
S: hmm…, smak surowy, palące elementy alkoholu, są też słodsze nuty, ale dopiero gdzieś na marginesie,
F: krótki ze wspomnieniem surowego alkoholu.
Punktacja: 66.
Podobno Loch Lomond produkuje bardzo dobrą grain whisky. Nie próbowałem innych wydań ich single maltów, ale ten nie przypadł mi szczególnie do gustu. Zapach dostarcza ciekawych wrażeń myślę tu o tych wszystkich piklach, jednak smak jest zbyt surowy i niedojrzały. Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky NAS raczej nie nadaje się do samodzielnego delektowania, prędzej do koktajli.
Na butelce producent napisał „distilled and aged to perfection in old oak casks”, no i może właśnie w tych „starych beczkach” leży zagadka niedojrzałego smaku. Nie wiem czy destylarnia chciała się tym w rzeczywistości chwalić, a może to ostrzeżenie?
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.
2 komentarze
manndl
16 czerwca 2014 / 23:50
it isn`t good but miles ahead of the LL peated which is the worst single malt i ever tasted…:(
LukLovesWhisky
17 czerwca 2014 / 07:17
It’s a pity that peated version is worst. I haven’t tasted it.