1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Bary » Laphroaig 25 years old Glencadam 21 years old w The Whisky Bar Kuala Lumpur

Laphroaig 25 years old Glencadam 21 years old w The Whisky Bar Kuala Lumpur

Laphroaig 25 years old Glencadam 21 years old w The Whisky Bar Kuala Lumpur

2

Degustacja w Malezji.

Bary Podróże Testy / Degustacje

Artykuł

W stolicy Malezji, Kuala Lumpur, odwiedziłem The Whisky Bar Kuala Lumpur. Prawdopodobnie jest to najlepsze miejsce w tym mieście, aby skosztować porządnych single maltów.

Była to już moja druga wizyta w tym miejscu. Pierwszy raz byłem tam kilka lat temu, zresztą w moje urodziny. Pamiętam, że sprezentowałem wtedy sobie Port Ellen 1979 Douglas Laing Old & Rare Paltinum. Co ciekawe była to moja pierwsza whisky z tej destylarni. Nie spisywałem not degustacyjnych, ale zostało mi w głowie, że była torfowa z dużą ilością popiołu 😉

Tamte miłe wspomnienia spowodowały, że będąc niedawno w Kuala Lumpur, oczywiście musiałem odwiedzić The Whisky Bar.
Karta whisky jest naprawdę bogata i dostępna także na internetowej stronie baru – to fajne rozwiązanie, jeśli nie chcecie na miejscu spędzać godziny nad samym menu. Po dokonaniu wyboru trunek serwowany jest w Glencairnie, a do tego dla chętnych jest woda z pipetą i kula lodu. Taki zestaw bardzo ładnie prezentuje się.

The Whisky Bar Kuala Lumpur

The Whisky Bar Kuala Lumpur

Postanowiłem podtrzymać tradycję próbowania w The Whisky Bar Kuala Lumpur single maltów po raz pierwszy i tak wybór padł na Glencadam 21 years old. Kolor naturalny, unchillfiltered i 46% ABV – tak jak powinno być.

K: złoty,

N: na początku dość alkoholowo i ostro, ale to szybko mija, zaraz pojawiają się nuty metaliczne, mineralne, dotyk siarki, niedojrzałe owoce, intensywne jabłka i gruszki, po upływie czasu wygładza się, dochodzi więcej zielonych jabłek i wanilia, a także zapach mokrej ziemi;

S: nieco rozgrzewający i słodki, po tej pierwszej fazie przychodzi mnóstwo jabłek i dojrzała gruszka, a pozostając w tutejszych klimatach to dojrzały dragon fruit, dalej nieco imbiru i ślady goryczki;

F: średnio długi, owocowy z dotykiem goryczy.

Punktacja: 86.

Bardzo dobra whisky, choć nieco mniej typowa. Pozytywnie zaskoczyła mnie tu intensywność zielonych jabłek i pierwotna metaliczność.

The Whisky Bar Kuala Lumpur

Glencadam 21 years old – The Whisky Bar Kuala Lumpur

The Whisky Bar Kuala Lumpur

Glencadam 21 years old – The Whisky Bar Kuala Lumpur

Laphroaig 25 years old był następny. Niestety prezentacja pozostawiająca wiele do życzenia, gdyż zapewne koloryzacja, filtracja na chłodno i minimalne ABV. No cóż, ale zawsze to przecież Laphroaig ☺.

N: zaskakująco spokojnie i łagodnie, z czasem, a tu upłynęło 25 lat wpływ torfu jest coraz słabszy, z drugiej strony zbyt wiele tu się nie dzieje, przynajmniej na początku, torf w tym przypadku to jedynie muśnięcie, trochę rozwija się z czasem, przychodzą delikatne nuty wędzone przeplatane ze słodyczą, taką jak z krówki, nieśmiało zjawiają się owoce, grejpfrut, skórka mandarynki, brzoskwinia – tak po pewnej chwili jest lepiej – dochodzą też nuty białej czekolady, po dodaniu kropli wody, więcej owoców i słodkiego, wanilia, dotyk wędzonej makreli, w oddali kutry rybackie i sieci rybackie, jednak moim zdaniem zbyt daleko … ;).

S: tu już jestem bardziej w domu Laphroaiga, choć najpierw mam owoce – grejpfrut, pomarańcza, skórka pomarańczowa, a potem torf, po nim popiół, po dodaniu kropli wody trochę więcej owoców i imbir;

F: dość długi, z kroplą soku pomarańczowego, śladami imbiru i grejpfruta.

Punktacja: 85.

Cóż, to nie jest mój ulubiony Laphroaig, zdecydowanie bardziej wolę 10 years old cask strength lub 18 years old. Brakuje tu intensywności i naturalnej prezentacji, ale cieszę się, że go spróbowałem.

The Whisky Bar Kuala Lumpur

Laphroaig 25 years old – The Whisky Bar Kuala Lumpur

W The Whisky Bar Kuala Lumpur można też spróbować wielu drinków, a także zjeść smaczny obiad. Co też uczyniliśmy.

whisky malaysia

The Whisky Bar Kuala Lumpur

whisky malaysia

The Whisky Bar Kuala Lumpur

Jeśli będziecie w Kuala Lumpur warto odwiedzić The Whisky Bar. Bardzo dobre jedzenie i pokaźny wybór single maltów, a do tego wszystkiego sympatyczna i pomocna obsługa. Pozdrawiam Was.


2 komentarze

  1. Grzegorz Nowicki

    14 grudnia 2014 / 01:09

    Oj bardzo chętnie odwiedzę to miejsce. Dosyć niska ocena Laphroaiga mnie zaskoczyła ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wydać własną opinię. Liczę na dalsze wpisy dotyczące Twoje podróży!

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      14 grudnia 2014 / 09:40

      Spodziewałem się więcej po tym Laphroaigu, choć ocena nie jest tak niska :). To była wersja 40% ABV, w obiegu jest też cask strength muszę go spróbować.
      Dziś opublikuję fotorelację z Yamazaki.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.