1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje » Ichiro’s Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

0

pierwsze wydanie single malta.

Testy / Degustacje
(81 pkt.)

Artykuł

Chichibu to najmłodsza destylarnia whisky w Japonii. Założył ją Ichiro Akuto, wnuk założyciela nieistniejącej już destylarni Hanyu – Isouji Akuto. Destylacja ruszyła w lutym 2008 roku. Wcześniej wypuszczono trochę blendów z użyciem zapasów z Hanyu.
Destylarnia mieści się w miejscowości o tej samej nazwie ok. 100 km na NW od Tokio, w prefekturze Saitama.
Ambicją założyciela, Ichiro Akuto jest produkcja wysoko jakościowej whisky przy użyciu tradycyjnych metod i prezentacji. Część wykorzystywanego jęczmienia jest lokalnie uprawiana i nawet słodowana. Woda pochodzi z pobliskiej rzeki Arakawa.

Ichiro's Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First wydestylowano w 2008 roku, zabutelkowano w 2011, mamy 3 lata starzenia w beczkach po Bourbonie z destylarni Heaven Hill, tj. minimalny okres abyśmy mogli użyć nazwy whisky (wedle Szkockich i Japońskich standardów). Naturalny kolor, unchillfiltered i cask strength 61,8% ABV. Prezentacja single malta zasługująca oczywiście na pochwałę i naśladownictwo przez innych producentów. Powstało 7400 butelek, degustowana ma nr 547.

Ichiro's Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

Ichiro's Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

K: jasno złoty,

N: pierwsze wrażenie … wstydliwy malt, trzeba wejść głębiej i wwąchac się, bardzo delikatny i mało lotny, wanilia, bardzo dalekie rodzynki i migdaly, woda pozytywnie wpływa i otwiera malta, wzmacnia się słodycz, coś drożdżowego, perfumowego, nadal jest bardzo delikatny, więcej wody, wanilia staje się oczywista, im więcej wody tym bardziej słodki i waniliowy, zaczyna wyłaniać się też świeżość, po dodaniu dużej ilości wody i zmętnieniu (co jest dowodem na unchillfiltered) kwiatowy, może też i skórka cytrynowa, pomarańcza,

S: tu dzieje się dużo więcej, kwaskowato, dojrzałe czerwone winogrona, młoda whisky a jest sporo dębu, potem bardzo iskrzący na języku, woda pomaga, dojrzałe czerwone owoce, coś jakby liczi, więcej wody ujawnia słodycz, trochę rodzynek, migdałów, nieco ananasa,

F: średnio długi.

Punktacja: 81.

Ichiro's Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First

Pomimo nut dębowych w smaku bardzo młody charakter malta, zapach bardzo delikatny. Interesująca propozycja dla ciekawych świata i dobry prognostyk dla przyszłych single maltów od Chichibu. Dolewki wody stale pozytywnie wpływają na zapach, ale trzeba uważać aby nie przesadzić i nie przytopić smaku. Zamówiłem dram 50 ml i dzięki wodzie po ok. godzinnym rozpracowywaniu niewiele ubyło. Całkiem bourbonowaty charakter, ewidentne bourbon cask.
Jak na 3 lata to gratulacje, niezły początek kariery Chichibu w świecie single maltów.

Ichiro's Malt Chichibu The First

Ichiro’s Malt Chichibu The First


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.