Ichiro’s Malt Chichibu The First
pierwsze wydanie single malta.
Chichibu to najmłodsza destylarnia whisky w Japonii. Założył ją Ichiro Akuto, wnuk założyciela nieistniejącej już destylarni Hanyu – Isouji Akuto. Destylacja ruszyła w lutym 2008 roku. Wcześniej wypuszczono trochę blendów z użyciem zapasów z Hanyu.
Destylarnia mieści się w miejscowości o tej samej nazwie ok. 100 km na NW od Tokio, w prefekturze Saitama.
Ambicją założyciela, Ichiro Akuto jest produkcja wysoko jakościowej whisky przy użyciu tradycyjnych metod i prezentacji. Część wykorzystywanego jęczmienia jest lokalnie uprawiana i nawet słodowana. Woda pochodzi z pobliskiej rzeki Arakawa.
Ichiro’s Malt Chichibu The First wydestylowano w 2008 roku, zabutelkowano w 2011, mamy 3 lata starzenia w beczkach po Bourbonie z destylarni Heaven Hill, tj. minimalny okres abyśmy mogli użyć nazwy whisky (wedle Szkockich i Japońskich standardów). Naturalny kolor, unchillfiltered i cask strength 61,8% ABV. Prezentacja single malta zasługująca oczywiście na pochwałę i naśladownictwo przez innych producentów. Powstało 7400 butelek, degustowana ma nr 547.
K: jasno złoty,
N: pierwsze wrażenie … wstydliwy malt, trzeba wejść głębiej i wwąchac się, bardzo delikatny i mało lotny, wanilia, bardzo dalekie rodzynki i migdaly, woda pozytywnie wpływa i otwiera malta, wzmacnia się słodycz, coś drożdżowego, perfumowego, nadal jest bardzo delikatny, więcej wody, wanilia staje się oczywista, im więcej wody tym bardziej słodki i waniliowy, zaczyna wyłaniać się też świeżość, po dodaniu dużej ilości wody i zmętnieniu (co jest dowodem na unchillfiltered) kwiatowy, może też i skórka cytrynowa, pomarańcza,
S: tu dzieje się dużo więcej, kwaskowato, dojrzałe czerwone winogrona, młoda whisky a jest sporo dębu, potem bardzo iskrzący na języku, woda pomaga, dojrzałe czerwone owoce, coś jakby liczi, więcej wody ujawnia słodycz, trochę rodzynek, migdałów, nieco ananasa,
F: średnio długi.
Punktacja: 81.
Pomimo nut dębowych w smaku bardzo młody charakter malta, zapach bardzo delikatny. Interesująca propozycja dla ciekawych świata i dobry prognostyk dla przyszłych single maltów od Chichibu. Dolewki wody stale pozytywnie wpływają na zapach, ale trzeba uważać aby nie przesadzić i nie przytopić smaku. Zamówiłem dram 50 ml i dzięki wodzie po ok. godzinnym rozpracowywaniu niewiele ubyło. Całkiem bourbonowaty charakter, ewidentne bourbon cask.
Jak na 3 lata to gratulacje, niezły początek kariery Chichibu w świecie single maltów.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.