1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje » Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

0

W Airbusie A340.

Testy / Degustacje
(85 pkt.)

Artykuł

Na koniec wpisów związanych z moim niedawnym pobytem w Japonii zostawiłem ostatnią whisky degustowaną, częściowo, w Kraju Kwitnącej Wiśni. Częściowo, bo w samolocie w drodze do Europy.

Hibiki 17 years old

Airbus A340

Whisky na japońskich lotniskach ma stosunkowo korzystne ceny, w stosunku do tych pojawiających się w sklepach. Niestety nie kupiłem tam żadnej dużej butelki, leciałem do Gdańska przez Monachium, gdzie na security check musiałbym ją zostawić. Zadowoliłem się jednak małą buteleczką Hibiki 17 years old, 43% ABV.

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

N: typowy Japończyk, przyjemny, słodki, z ciastem świątecznym, dużo wanilii, powiedziałbym mizunara, są też zioła, praktycznie nie wyczuwam tu drażniących śladów grain whisky, a w zasadzie w ogóle drażniących tonów, dalej mam rodzynki, biszkopty, kokos, miód, myślę ze mogę też tu wyczuć nieco dymu, po chwili dochodzi sporo łagodnych nut kwiatowych, landrynki, skórka mandarynki, mikan podczas obierania, ananas;

S: mmm…, bardzo miło, to jest blend?, ciekawe…, możliwe że zawartość grain whisky jest tu stosunkowo niewielka, a może to po prostu 17 lat w beczce zrobiło swoje, starsze grainy potrafią być naprawdę przyjemne, jest tu delikatne iskrzenie na języku, sporo dojrzałych owoców z pomarańczą, mandarynką, a raczej mikanem, grejpfrut, dotyk goryczki, ananas, dopiero po pewnym czasie dają o sobie znać składniki grain, ale w wyważony sposób;

F: nawet długi z grejpfrutem, mikanem i śladami goryczki.

Punktacja: 85.

Hibiki 17 years old to pozytywne zaskoczenie. Słyszałem że to porządny blend, ale nigdy nie miałem okazji bliżej mu się przyjrzeć. Tutaj po raz kolejny Japończycy udowodnili, że potrafią robić bardzo dobre whisky.

Po tej degustacji ugruntowałem sobie pojęcie o zapachu i smaku mizunary. Mizunara to nazwa dębu rosnącego między innymi w Japonii, łac. to Quercus mongolica. Wiele japońskich whisky charakteryzuje się specyficznymi zapachami ciasta świątecznego, herbatników, rodzynek, czy fig. Wiele z nich jest efektem starzenia destylatu w beczkach zrobionych z mizunary. Akcenty te wyczuwałem wiele razy degustując japońską whisky, także w ostatnio próbowanych Yamazaki Mizunara single cask, Hibiki 17 years old, czy też wąchając beczkę zrobioną z mizunary w destylarni Chichibu. Ciekawe odkrycie.

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old

Hibiki 17 years old


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.