Glenfiddich Excellence 26 years old
Premiera w Polsce.
Pierwszy Festiwal Whisky w Polsce, w Domu Whisky w Jastrzębiej Górze zainaugurowałem bardzo zacnie. Dzień przed festiwalem (21.08.2014r.) właśnie w Domu Whisky uczestniczyłem w polskiej premierze najnowszego single malta od William Grant & Sons – Glenfiddich Excellence 26 years old.
Kilka dni wcześniej byłem w Dufftown w destylarni Glenfiddich (o mojej wcześniejszej wizycie w Glenfiddich możecie przeczytać pod tym linkiem) i tam natknąłem się na nowy produkt. Od razu zapragnąłem go posmakować. Butelka wyceniona została na 350 GBP, zatem chwilowo wstrzymałem się … Jednak na okazję nie musiałem długo czekać, zaledwie kilka dni.
Premiera Glenfiddich Excellence 26 years old została bardzo dobrze przygotowana. W roli prezentera wystąpił Ian Millar – Globalny Ambasador Glenfiddich. Zresztą w spotkaniu uczestniczyło więcej ambasadorów, John Quinn Globalny Ambasador Tullamore Dew, Rob Allanson Globalny Ambasador Grant’s i Mateusz Zabiegaj Ambasador Grant’s, który wystąpił również jako tłumacz. Zdaje się, że widziałem też kilka osób z DIAGEO i innych firm.
Prezentacja miała ciekawy, edukacyjny charakter. Jako, że cechą Glenfiddich Excellence 26 years old jest starzenie wyłącznie w beczkach z białego amerykańskiego dębu – Qurecus Alba, przedstawiono film obrazujący proces powstawania beczek. Od wyboru i ścięcia odpowiedniego drzewa poprzez suszenie, cięcie, złożenie i napełnienie Bourbonem. W kolejnych filmach przenieśliśmy się z USA do Szkocji, do Dufftown, do destylarni Glenfiddich, gdzie szczegółowo zobrazowano poszczególne etapy powstawania single malta. Filmom towarzyszył komentarz Iana Millara.
beczki napełnione w 1988, Glenfiddich Excellence 26 years old, zdjęcie udostępnione przez organizatora
Cieszę się, że William Grant & Sons przeprowadził w Polsce premierę swojej najnowszej whisky z udziałem Global Brand Ambasadora, myślę że świadczy to o rosnącej roli naszego kraju w Świecie Whisky.
Moje podstawowe wrażenia z degustacji.
K: jasno złoty,
N: spokojny, delikatny, mamy tu owoce takie jak brzoskwinia, ananas, banan, sporo nut kwiatowych i wanilia,
S: świeży, z cytrusami i delikatnym iskrzeniem na języku, po chwili pojawia się też wiele słodszych tonów, wanilia, toffi i cynamon,
F: średnio długi ze śladami iskrzenia, słodki.
Punktacja: 86.
Z początku tak w zapachu, jak i smaku whisky wydawała się bardzo nieśmiała, po dodaniu kropli wody i upływie kilku minut odkryła głębsze warstwy, z tym że pozostała łagodna. Trzeba dodać, że mamy tu 43% ABV. Destylacja nastąpiła w 1988 roku.
W kolejnych dniach, podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze Ian Millar prowadził Masterclasses, wtedy też można było spróbować Glenfiddich Excellence 26 years old.
Jak wspomniałem wcześniej, w destylarni można nabyć Glenfiddich Excellence za 350 GBP (ok. 1800 zł). W Polsce ma być dostępna za ok. 2100 – 2300 zł – trochę za dużo w stosunku do Szkocji.
Poniżej filmy o historii drewna i powstawaniu beczek (filmy udostępnione przez organizatora).
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.