1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Bary » Degustacja Chichibu Port Pipe, Kornog, Ardmore 1992/2013

Degustacja Chichibu Port Pipe, Kornog, Ardmore 1992/2013

Degustacja Chichibu Port Pipe, Kornog, Ardmore 1992/2013

0

W Auld Alliance Singapore.

Bary Podróże Testy / Degustacje

Artykuł

Podczas ostatniej wizyty w The Auld Alliance Singapore pozwoliłem sobie na małą degustację. Wszystkie single malty zostały naturalnie zaprezentowane: cask strength, natural colour. Poniżej moje podstawowe wrażenia degustacyjne.

Na pierwszy ogień poszedł Ichiro’s Malt Chichibu Port Pipe, wydestylowany w 2009, zabutelkowany w 2013, 54,5% ABV, butelka 1400 z 4200.

K: jasno bursztynowy;
N: całkiem świeży, winny, czerwony grejpfrut, akcenty dopiero co ściętego drewna, dość słodki z landrynkami;
S: sprawia wrażenie całkiem gęstego, szczypie na języku, grejpfrut, sporo skórki pomarańczowej, delikatna goryczka, robi się coraz słodszy, z dotykiem likieru;
F: średnio długi z grejpfrutem.
Punktacja: 83.

Chichibu Port Pipe to bardzo młoda whisky, ale w naturalnej prezentacji przyjemnie po nią się sięga. Woda wygładza tę whisky.

Chichibu Port Pipe

Auld Alliance Singapore Chichibu Port Pipe

Drugi w kolejności to single malt z Francji – Kornog. Whisky zabutelkowana specjalnie dla The Auld Alliance Singapore w 2013 roku. 58,7% ABV. Warto dodać, że Kornog powstaje w Glann Ar Mor Distillery, której właścicielami są Jean i Martine Donnay. To właśnie z ich inicjatywy na Islay powstaje dziewiąta destylarnia Gartbreck.

K: złoty;
N: po wąchaniu Chichibu ten jest łagodniejszy, bardziej subtelny, też słodki, trochę mineralny, po kropli wody zrobił się bardziej słodki z tonami kwaskowymi, ślady dymu i torfu;
S: wyczuwalny wysoki poziom alkoholu ze szczypaniem na języku, słodki, trochę imbiru
i goryczki, grejpfrut, nieco metaliczny, mięsisty, wyczuwalny jest torf;
F: długi słodki.
Punktacja: 84.

Ciekawy przykład whisky z Francji.

Auld Alliance Singapore

Auld Alliance Singapore Kornog

I na koniec kolejny bottling specjalnie dla The Auld Alliance Singapore – Ardmore. Destylacja nastąpiła w 1992 roku, butelkowanie w 2013 roku w ilości 218 sztuk, 51,3% ABV.

K: jasno złoty;
N: tu od razu wita mnie dym i spokojny torf, całkiem cytrusowy charakter, skórka
cytrynowa, pomarańcze, ślady szlifowanego metalu i herbaty earl grey, mokre siano;
S: tu też od razu mam torf z tym, że nie jest on wszechogarniający, limonka i pomarańcza, mandarynka, jest też trochę słodkich akcentów, z czasem pojawia się więcej goryczy;
F: dość długi z dymem i kroplą soku pomarańczowego.
Punktacja: 86.

Dobra okazja do spróbowania Ardmora. Na rynku nie ma zbyt wielu jego wersji.

Ardmore

Auld Alliance Singapore Ardmore 1992/2013


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.