1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje » Brora 1978/2013 Gordon & MacPhail Rare Old

Brora 1978/2013 Gordon & MacPhail Rare Old

Brora 1978/2013 Gordon & MacPhail Rare Old

2

Zamknięta destylarnia z Highlands.

Testy / Degustacje
(91 pkt.)

Artykuł

Po raz pierwszy na blogu Brora, zamknięta, dla wielu kultowa destylarnia z Highlands. Mój dzisiejszy gość został wydestylowany w 1978 roku i zabutelkowany w 2013 roku, 35 lat – słuszny wiek. Pochodzi od niezależnego bottlera Gordon & MacPhail. Lot nr RO/13/05, 46% ABV.

Brora 1978/2013 Gordon & MacPhail Rare Old

Brora 1978/2013 Gordon & MacPhail Rare Old

Brora powstała w 1819 roku, co ciekawe jako Clynelish. W 1963 roku właściciele po drugiej stronie drogi wybudowali nową destylarnię i na nią przenieśli nazwę Clynelish, a stara stała się Brorą. W latach 1969-1973 Brora produkowała torfową whisky, która wykorzystywana była przede wszystkim do blendingu. Późniejsza produkcja stała się już znacznie łagodniejsza. Na miejscu pracowały dwa alembiki. I tak wszystko pięknie toczyło się, aż do 1983 roku, kiedy destylarnia została zamknięta. W tym czasie podobny los spotkał wiele innych destylarni.

K: bursztynowy;

N: z początku całkiem słodko, z wanilią, toffi i karmelem, po chwili ta słodycz nieco odsuwa się, pojawiają się warzywa – rabarbar, seler i owoce, a wśród nich melon, brzoskwinia, morela, grejpfrut, pomarańcze, generalnie zrobiło się bardzo przyjemnie i owocowo, dalej mineralny, gdzieś w dali mam też tlące się ognisko i grillowane mięso; zapach cały czas rozwija się; po chwili więcej tonów warzywnych, z jakby rosołem, za chwilę lody śmietankowe, dalej zioła i ślady dymu; ciekawie; z czasem odnajduję tu też czarną herbatę, tytoń, może i przejrzałe jabłka;

S: trochę iskrzy i rozgrzewa, ale to po chwili mija, pięknie rozprowadza się po jamie ustnej i jakby osiada na ściankach w budzi, tu też jest dużo owoców – brzoskwinia, morela, pomarańcza i grejpfrut, słodko z lodami śmietankowymi lub waniliowymi, posmak tych lodów długo utrzymuje się, odrobina drewna; smak charakteryzuje wielowarstwowość; po pewnym czasie pojawia się ciemna czekolada z solą, grillowane mięso;

F: długi owocowy ze śladami drewna i odrobiną soli.

Punktacja: 91.

Brora, Brora, Brora. Piękna whisky o wielowarstwowym charakterze. Pomimo 35 lat ślady drewna są delikatne i przyjemne, nadają whisky szlachetności i dostojeństwa. Nie pijam Brory na co dzień, ale myślałem że będzie bardziej dymna. Jednak torfu jest tu w sam raz, pozostaje on nieco w tle i nie dominuje wrażeń degustacyjnych. Warto spróbować.


2 komentarze

  1. Tomek / Whisky i Ja

    7 lutego 2016 / 17:45

    Piękna Brora, jedynie szkoda że nie rozlewali jej w CSie. Mimo wszystko zazdroszczę! Dużo bardzo ciekawych butelek się ostatnio u Ciebie przewija 😉 Jest do kogo równać 🙂

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      7 lutego 2016 / 18:27

      Tak, Brora rzeczywiście robi wrażenie. W ogóle wolałbym wszystkie single malty w CS ;), daje to większe pole do eksperymentowania i odkrywania, ale 46% to też poczciwy poziom. Pozdrowienia i do zobaczenia!!!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *