1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Testy / Degustacje

Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV

Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV

0

Siła Beczki […]

Wild Turkey chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, na naszych stronach zawitała klasyczna Wild Turkey 81 i Russell’s Reserve Small Batch 10 years old Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Dziś wrażenia z degustacji Rare Breed, która charakteryzuje się butelkowaniem z mocą beczki - Barrel Proof - która wynosi 112.8 Proof, czyli 56.8% ABV. Mamy zatem jedną z bardziej naturalnych wersji, tak jak lubię. [caption id=attachment_7280 align=alignnone width=1920] Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV[/caption] [caption id=attachment_7281 align=alignnone width=1920] Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV[/caption] K: ciemny bursztyn; N: jeszcze w butelce to pełna, lekko przypalana słodycz, bez śladów alkoholowego drażnienia, w kieliszku nadal bardzo słodko ze śladami dymku, dopiero po kilku oddechach typowe elementy Bourbonowe dają o sobie znać, mam wanilię, dużo kokosu, miód, karmel, landrynki, klasyczne Haribo, Werthers Original i tym podobne, czy są owoce... tak, ale głównie kandyzowane np. pomarańcze, potem jeszcze gotowana kukurydza z masłem, od czasu do czasu przelatuje jeszcze niewielki dymek, odległe ognisko; po kilku kroplach wody zrobiło się bardziej typowo, to znaczy wcześniejsze tony stały się jeszcze bardziej wyraźne; S: gęsty i intensywny, gruby ze zdrowym iskrzeniem na języku, oczywiście słodko z wanilią, karmelem i landrynkami, także z kandyzowaną pomarańczą, ananasem.dalej grejpfrut i nasilający się imbir, z czasem wzrasta poziom goryczki, spróbujmy dodać wody - woda wygładziła moc beczki i uwypukliła poszczególne smaki; F: średnio długi z grejpfrutem i imbirem. Punktacja: 86. Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 112.8 Proof 56.4% ABV to porządny Bourbon. Smak pięknie pokrywa się z zapachem. Wysoka moc daje możliwość dodania wody i badania zachodzących zmian. [caption id=attachment_7282 align=alignnone width=1920] Wild Turkey Rare Breed 112.8...

Czytaj cały wpis »

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(86 pkt.)


  • Caol Ila 13 years old, 2003/2016, cask 301264, Adelphi

    Caol Ila 13 years old, 2003/2016, cask 301264, Adelphi

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (89 pkt.)

    Niezależna Caol Ila

    Wczoraj byłem na Whisky Live Sopot 2017. To pierwsza edycja tej imprezy w Sopocie. Wydarzenie miało mniejszą skalę (w sensie liczby wystawców i odwiedzających) niż np. Whisky Live Warsaw 2016 czy 2015, było bardziej kameralne, co mi szczególnie odpowiadało. Nie lubię tłoku. Z każdym można było swobodnie porozmawiać i wszędzie bez problemu dostać się. Czekam i liczę na kolejne edycje. Jednym z ciekawszych stoisk było Adelphi. Tam też wpadła mi w ręce Caol Ila 13 years...

    Czytaj wpis »

  • Springbank 11 years old Local Barley

    Springbank 11 years old Local Barley

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (89 pkt.)

    Campbeltown Single Malt Scotch Whisky

    Springbank, Springbank, dawno Ciebie tu nie gościłem, ostatnio, już nie pamiętam kiedy, był tu Springbank 175 12 years old, przy tamtej okazji napisałem też kilka słów o samej destylarni. Natomiast Springbank 11 years old Local Barley to ciekawy eksperyment, podczas którego producent chciał ograniczyć się do lokalnych składników i tradycyjnych metod produkcji. Jęczmień z gatunku Bere rósł na Półwyspie Kintyre, kilka kilometrów od Campbeltown na farmie Aros, następnie...

    Czytaj wpis »

  • Mackmyra 10 years old

    Mackmyra 10 years old

    0

    Testy / Degustacje
    (80 pkt.)

    Swedish Single Malt Whisky

    U naszego sąsiada, po drugiej stronie jeziora (Morza Bałtyckiego) nastąpiło wielkie święto. Oto Mackmyra wydała swój pierwszy single malt o symbolicznym wieku – 10 lat. Destylat dojrzewał przez ten czas w beczkach po Bourbonie, w świeżych amerykańskich beczkach i po Sherry Oloroso. Butelkowanie z 46.1% ABV. Sprawdźmy jak smakuje. N: bezpośrednio po otwarciu, jeszcze w buteleczce, nos przyjemny, winny, potem spore dawki słodyczy z wanilią i miodem na czele, po nalaniu do...

    Czytaj wpis »

  • J.A. Baczewski Whisky

    J.A. Baczewski Whisky

    1

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (66 pkt.)

    Wedle przedwojennej receptury

    Wszyscy wiemy jak w ostatnich latach whisky zyskuje na popularności. Wytwarza ją, w różnych rodzajach, coraz więcej firm i krajów. Ostatnio sporo mówiło się o kolejnej polskiej (tak docierały do mnie takie głosy) whisky - J.A. Baczewski. Z tym, że to nie polski produkt a austriacki. Pewnie dla niewtajemniczonego konsumenta (lub po prostu nie czytającego etykiet) nazwa może z Polską kojarzyć się. Zresztą słusznie, ale to historia, w którą nie będę się teraz...

    Czytaj wpis »

  • Macallan 21 years old, 1989/2010, Douglas Laing, Old & Rare, Platinum Selection

    Macallan 21 years old, 1989/2010, Douglas Laing, Old & Rare, Platinum Selection

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (90 pkt.)

    Niezależny Macallan

    Macallan poprzednio na blogu wystąpił w oficjalnej wersji Fine Oak, po 18 latach dojrzewania. Dziś postanowiłem sięgnąć po Macallana 21 years old od niezależnego bottlera Douglas Laing z serii Old & Rare, Platinum Selection. Mamy tu single cask – refill hogshead, z której powstało 245 butelek (moja ma nr 6), cask strength 52% ABV, naturalny kolor i brak filtracji na chłodno. Destylacja miała miejsce w marcu 1989 roku, a butelkowanie we wrześniu 2010 roku. Prezentacja wręcz...

    Czytaj wpis »

  • Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    0

    Testy / Degustacje
    (84 pkt.)

    Niezależny Tomatin

    Na blogu Tomatin jeszcze nie zawitał, trzeba to zmienić. Zatem zapraszam na wrażenia z degustacji Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail. Tak jak przy okazji innych wydań z tej serii mamy naturalny kolor i unchillfiltered. K: białe wino, N: przede wszystkim lekko i słodko, waniliowo, ciasteczka maślane, ciasteczka kokosowe, biała czekolada, karmel, niezbyt intensywnie i dość jednostronnie, po pewnym czasie mam jeszcze nuty kwiatowe, może i...

    Czytaj wpis »

  • Dalmore 1999/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    Dalmore 1999/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    0

    Testy / Degustacje
    (80 pkt.)

    Niezależny Dalmore

    Cztery lata temu na blogu pojawił się wpis o Dalmore 12 years old, jak ten czas leci, zapraszam do tamtego wpisu tytułem wstępu do dzisiejszego kolegi, którym jest Dalmore od niezależnego bottlera Gordon & MacPhail z serii Connoisseurs Choice, vintage 1999, zabutelkowany w 2013 roku z 46% ABV. Typowo dla wydania mamy naturalny kolor i unchillfiltered. Przy tej okazji muszę wspomnieć Ambasadora marki Richarda Patersona, który zdaje się w tym roku obchodzi 50 lat w biznesie whisky....

    Czytaj wpis »

  • Glenmorangie Bacalta

    Glenmorangie Bacalta

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (87 pkt.)

    Malmsey Madeira Casks Finish

    Kilka dni temu swoją premierę miała Glenmorangie Bacalta. To już ósme wydanie z serii Private Collection. Tym razem mamy klasyczne dojrzewanie w beczkach po Bourbonie, a następnie finisz w beczkach po winie Malmsey Madeira. Tradycyjnie whisky zabutelkowana jest na poziomie 46% i unchillfiltered. Tak się składa, że mam taką buteleczkę, więc nie pozostaje nic innego jak ją otworzyć i zajrzeć do środka. [caption id=attachment_7098 align=alignnone width=1920] Glenmorangie...

    Czytaj wpis »

  • Jameson Irish Whiskey

    Jameson Irish Whiskey

    2

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (72 pkt.)

    Na Dzień Św. Patryka

    Nie można powiedzieć aby blog przepełniony był whiskey z Irlandii, w zasadzie z tego kraju pojawia się tu coś tylko od święta (Tullamore Dew Phoenix, The Tyrconnell NAS). Tak jak teraz Jameson, na Dzień Św. Patryka. Z czym mamy do czynienia? Jameson to klasyk z Irlandii, potrójnie destylowany i zabutelkowany na poziomie 40% ABV. N: początek lekko alkoholowy, delikatnie pieprzny, to raczej biały pieprz, po chwili bardzo delikatnie, nieśmiale, odległy karmel i wanilia, kropla...

    Czytaj wpis »

  • Blog Whisky

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.