1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts with a Twist 10 years old, 48% ABV

Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts with a Twist 10 years old, 48% ABV

2

Blended Malt od Douglas Laing […]

Czas wejść w Nowy Rok. Na tę okazję kupiłem, przy okazji szampana na Sylwestra, coś co przykuło moją uwagę przede wszystkim wyglądem. Tak, wiem nie ma to najmniejszego znaczenia dla walorów degustacyjnych, ale nie zawsze wszystko trzeba traktować tak poważnie. Tej powagi jest aż nadto na co dzień. Zatem, zaczęło się od opakowania – możecie je sami ocenić po zdjęciach poniżej. Prawda, że ciekawe, z ruchomym pierścieniem po środku, pozwalającym bawić się postaciami. Co, poza tym? Mamy tu Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts with a Twist 10 years old, zabutelkowany z 48% ABV, naturalny kolor i no chill filtration. Wydanie ograniczone do 5000 butelek (moja to 2541), z okazji 70 lat istnienia firmy Douglas Laing. Ten niezależny bottler postanowił zmieszać swoje 10 letnie blended malty – Epicurean z Lowlands, Timorous Beastie z Highlands, Scallywag ze Speyside, The Gauldrons z Campbeltowon, Rock Oyster z Islands i Big Peat z Islay. I tak powstał finalny produkt. Co kryje butelka? K: jasno złoty; N: z początku białe wino, powiedzmy, że riesling, ale to tylko przez pierwszy, krótki moment, następnie mam elementy torfowe, dymne i asfaltowe, jednocześnie sporo dojrzałych, a nawet przejrzałych owoców, myślę tu o jabłkach, gruszkach, a nawet pomarańczach, kropla cytryny, od czasu do czasu wyłania się nieco miodu z wanilią, chwilami coś mineralno-metalicznego, generalnie całkiem ciekawie, wszechstronnie; S: z samego początku bardzo słodko, ale od razu też z elementami torfu, iskrzeniem na języku i rozgrzewająco, czuć moc i trzeba do niej przyzwyczaić się, kiedy będziemy mieć to za sobą smaki zaczną wyróżniać i okaże się, że nieźle współgrają z zapachem; słodycz jest miodowo-waniliowa, owoce, jabłka, gruszki, pomarańcze w tym przypadku są prawie dojrzałe, do tego cały czas daje o sobie znać torfowy destylat, dotyk soli, z czasem dostaję też imbir z goździkami; F: raczej...

Czytaj cały wpis »

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(85 pkt.)


  • Ardbeg Twenty Something 23 years old

    Ardbeg Twenty Something 23 years old

    0

    Testy / Degustacje
    (89 pkt.)

    W pełni dorosły Ardbeg

    Dziś wędrując po uliczkach Sopotu, w zasadzie zupełnie niespodziewanie, trafiła mi się degustacja nowego Ardbega Twenty Something 23 years old. Dobrze czasami wyjść na miasto, pozwiedzać ;) Mamy tu do czynienia z bottlingiem z 2017 roku, gwarantowane 23 lata dojrzewania, jak zaświadcza producent, a do tego non chill-filtered. Moc zawiera się w rozsądnych 46.3% ABV. To drugie wydanie dwudziestoparolatka, przygotowane dla uczczenia ludzi, którzy uchronili destylarnię przed...

    Czytaj wpis »

  • Tajemniczy dram – Blind tasting

    Tajemniczy dram – Blind tasting

    1

    Testy / Degustacje
    (82 pkt.)

    To zawsze ciekawe doświadczenie

    Podczas V Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze próbowałem wielu maltów, dostałem też kilka sampli, w tym jeden tajemniczy. Tajemniczy, gdyż bez określenia żadnych szczegółów, ot tak dla zabawy w blind tasting. Nie pozostało mi nic innego jak zabrać się do roboty. Pogoda ładna, zatem zawołałem psa i poszliśmy nad morze degustować. Żeby nie dać się ponieść pięknym okolicznościom przyrody drugą część degustacji przeprowadziłem po powrocie do domu. [caption...

    Czytaj wpis »

  • Bowmore 10 years old Dark & Intense, 40% ABV

    Bowmore 10 years old Dark & Intense, 40% ABV

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (84 pkt.)

    Beczki po sherry i torf

    Ten wpis miałem umieścić już w kwietniu, gdyż butelkę Bowmore 10 years old Dark & Intense, 40% ABV, kupiłem właśnie wtedy, podczas pobytu w Kito w Japonii. Natknąłem się na nią przypadkowo, a w zasadzie przypadkowo natknąłem się na sklep z whisky, który znajdował się obok baru sushi, będącego celem mojej wizyty w tamtej części miasta. W sklepie wybór całkiem szeroki i przyzwoity, a do tego ceny również nie wydawały się wygórowane. Myślę, że było taniej...

    Czytaj wpis »

  • Aberlour A’Bunadh, batch 58, 61.1% ABV

    Aberlour A’Bunadh, batch 58, 61.1% ABV

    1

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (90 pkt.)

    Młody Sherrymonster

    Ostatnio miałem okazję przespacerować się po lotniskowych sklepach, głównie po działach z whisky. W zasadzie nic szczególnie mnie nie zaciekawiło. Owszem, spotkałem butelki strasznie drogich Dalmorów, Macallanów, czy też 50-letnich Glenfiddichów, z tym że traktuję je raczej jako stałą wystawę. Z produktów dla ludzi, mój wzrok przyciągnęła Aberlour A’Bunadh, batch 58, 61.1% ABV i ją postanowiłem zabrać w dalszą podróż. Tak, to NAS, z tym że w naturalnej...

    Czytaj wpis »

  • The Antiquary 12 years old

    The Antiquary 12 years old

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (81 pkt.)

    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku

    Na pierwszy post w tym roku wybrałem blenda, z tym że takiego mniej rozpoznawalnego. Wszyscy dobrze znają takich tuzów runku jak Johnny Walker, Grant’s, czy Ballantines, a może nawet Hibiki, ale przecież na nich świat nie kończy się. Tak się akurat składa, że w kieliszku mam The Antiquary 12 years old, 40% ABV. Początki marki sięgają 1888 roku, kiedy John & William Hardie postanowili w Edynburgu zestawiać swój blend. Dziś The Antiquary należy do Tomatin Distillery...

    Czytaj wpis »

  • Longrow Red 13 years old Malbec Cask Matured

    Longrow Red 13 years old Malbec Cask Matured

    2

    Testy / Degustacje
    (84 pkt.)

    Torf i czerwone wino.

    Podczas ostatniego Whisky Live Warsaw 2017 znajomy sprezentował mi solidnego sampla Longrow Red 13 years old Malbec Cask Matured – wielkie dzięki. Longrow to torfowa whisky wytwarzana przez destylarnię Springbank, obok średniotrofowego Springbanka i dużo łagodniejszego Hazelburna. Mówimy tu o regionie Campbeltown, który jest najmniejszym regionem whisky w Szkocji. Oprócz wymienionych produkuje się tam jeszcze destylarnia Glen Scotia i Glengyle wytwarzająca Kilkerran. Mój...

    Czytaj wpis »

  • Kilchoman Single Cask 2011/2016 PX Finish na Whisky & Friends M&P Festival

    Kilchoman Single Cask 2011/2016 PX Finish na Whisky & Friends M&P Festival

    2

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (84 pkt.)

    Młody i gniewny

    Od ostatniego Kilchomana na blogu już trochę minęło, wtedy była to wersja przygotowana na Whisky Live Tokyo 2013. Dziś też mam wersję festiwalową, na Whisky & Friends M&P Festival. Tym razem również single cask, nr 254/2011, moja butelka to 45 z 258, wydestylowany 27 maja 2011 roku, a zabutelkowany 11 kwietnia 2016 roku, natural color, unchillfiltered, cask strength 58% ABV, do tego jeszcze finish w beczkach po Pedro Ximenez. Nie ma co ukrywać single caskowe wydania lubię...

    Czytaj wpis »

  • Glenfiddich 15 years old 58.1% ABV

    Glenfiddich 15 years old 58.1% ABV

    4

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (90 pkt.)

    Distillery Exclusive

    Dziś przyszła pora na dostępnego wyłącznie w destylarni Glenfiddicha 15 years old, o mocy beczki 58.1% ABV. Tę buteleczkę właśnie tam kupiłem, a do tego własnoręcznie napełniłem. Pochodzi ona z batch 20 i ma nr 81. Wszystko działo się cztery lata temu 24 września 2013 roku. Aby radość była jeszcze większa butelkę zadedykował mi Master Distiller Brian Kinsman. Brian jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Zresztą cały wyjazd był bardzo udany. [caption...

    Czytaj wpis »

  • Laphroaig Cairdeas 2017, 57.2% ABV

    Laphroaig Cairdeas 2017, 57.2% ABV

    2

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (90 pkt.)

    Spragniony malt

    Cairdeas, czyli przyjaźń, tak Laphroaig nazywa swoje coroczne wydania na Feis Ile. Chyba nie można tego nazwać inaczej, skoro nabycie w tym roku tej butelki było prawdziwą męczarnią. Najpierw nastawiałem się na Cask Strength, ale ten szybko skończył się, potem strona www Laphroaiga postanowiła udowodnić, że nie ma na nią mocnych. Wreszcie po dwóch dniach udało mi się dotrzeć do etapu wpisania danych karty kredytowej. I tyle, żadnego potwierdzenia, maila, kontaktu, nic. Po...

    Czytaj wpis »

  • Blog Whisky