1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky
J.A. Baczewski Whisky II

J.A. Baczewski Whisky II

4

Wydanie drugie […]

W zeszłym tygodniu w moje ręce wpadła butelka najnowszego wydania J.A. Baczewski Whisky. To zdaje się drugie wydanie tej whisky w ostatnim czasie. Wrażenia z degustacji pierwszego znajdziecie pod tym linkiem. [caption id=attachment_7865 align=alignnone width=1920] J.A. Baczewski Whisky[/caption] [caption id=attachment_7867 align=alignnone width=1920] J.A. Baczewski Whisky[/caption] To co zmieniło się na pierwszy rzut oka to przede wszystkim kształt butelki – elegancki, odwołujący się do historii, podobny do Bruichladdich, no i oczywiście kolor. Teraz jest piękny, głęboki, bursztynowy. Zakładam, że nie ma nic wspólnego z naturą i jest po prostu solidnie okraszony E150. Chyba, że się mylę i mamy whisky dojrzewającą w beczkach np. po sherry. Poza tym bez zmian, blend zabutelkowany z 43% ABV. [caption id=attachment_7869 align=alignnone width=1920] J.A. Baczewski Whisky[/caption] Sprawdźmy. K: oczywiście nienaturalny, co bije po oczach zwłaszcza w porównaniu z pierwszą serią; N: nos trzeba zagłębić w kieliszku, aby odkryć go alkoholowo, nieco drażniąco z imbirem, dalej może zbożowo, do tego suche siano, w ostatniej fazie dostałem nieco karmelu, może dotyk miodu; S: mocno rozgrzewająco z solidną ilością imbiru, alkoholowo, przede wszystkim młodo, bez głębi i różnorodności, z dotykiem świeżego drewna; F: krótki wytrawny z imbirem. Punktacja: 63. Cóż, nie dostrzegam tu starzenia whisky w beczkach po sherry, zatem pierwsza myśl na temat koloru sprawdziła się. Mamy tu młodą whisky, która nie służy do degustacji, a wyłącznie do zmieszania. Wydaje mi się, że tym razem smak jest łagodniejszy i ma mniej „ostrych narożników”, zatem poprawa jest. Z drugiej strony barwienie karmelem wydaje mi się przesadzone, ale może właśnie tego oczekuje rynek. Mamy tutaj poziom zbliżony do Johnnie Walker Red Label i Ballantines Finest. [caption...

Czytaj cały wpis »

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(63 pkt.)


  • J.A. Baczewski Whisky

    J.A. Baczewski Whisky

    3

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (62 pkt.)

    Wedle przedwojennej receptury

    Wszyscy wiemy jak w ostatnich latach whisky zyskuje na popularności. Wytwarza ją, w różnych rodzajach, coraz więcej firm i krajów. Ostatnio sporo mówiło się o kolejnej polskiej (tak docierały do mnie takie głosy) whisky - J.A. Baczewski. Z tym, że to nie polski produkt a austriacki. Pewnie dla niewtajemniczonego konsumenta (lub po prostu nie czytającego etykiet) nazwa może z Polską kojarzyć się. Zresztą słusznie, ale to historia, w którą nie będę się teraz...

    Czytaj wpis »

  • Ballantine’s Finest, 40% ABV

    Ballantine’s Finest, 40% ABV

    6

    Testy / Degustacje
    (65 pkt.)

    Standardowy blend

    Przyszła pora na Ballantines Finest. To flagowy produkt od Pernod Ricard i zapewne nikomu nie trzeba go przedstawiać. Mamy tu do czynienia z standardowym blendem, zabutelkowanym na minimalnym poziomie 40%. Do jego zestawienia podobno służy ok. 40 różnych whisky, w tym grain i single malt. [caption id=attachment_6256 align=alignnone width=1602] Ballantines Finest[/caption] Jak to stwierdził jeden z bohaterów Vabank 2, myśląc że jest w Szwajcarii: Ballantines,...

    Czytaj wpis »

  • Johnnie Walker Red Label

    Johnnie Walker Red Label

    3

    Testy / Degustacje
    (65 pkt.)

    “whisky nr 1 na świecie” – producent

    Po Chivasie 12 years old postanowiłem pójść za ciosem i opisać kolejnego blenda. Blenda przez duże B. Johnnie Walker Red Label nikomu nie trzeba przedstawiać. Jak twierdzi producent to „whisky nr 1 na świecie”. Może to być prawda z punktu widzenia ilości sprzedanych butelek. Johnnie Walker Red Label to blended whisky, czyli mieszanina grain whisky i single maltów, bez określenia wieku (NAS). W przypadku podstawowych blendów zawartość graina jest stosunkowo duża, łatwo i...

    Czytaj wpis »

  • Loch Lomond Single Malt

    Loch Lomond Single Malt

    2

    Testy / Degustacje
    (66 pkt.)

    NAS z Highlandu

    W szkockim Highlandzie, w pobliżu Loch Lomond leży, założona w 1814 roku destylarnia, o tej samej nazwie. Należy do Loch Lomond Group, właściciela również Glen Scotia w Campbeltown. W pewnym sensie destylarnia stanowi ewenement, jako że w tym samym miejscu produkuje się single malt whisky, grain whisky i blendy. Dziś zabrałem się do degustacji Loch Lomond Single Malt NAS (no age statement), 40% ABV. [caption id=attachment_3246 align=alignnone width=801] Loch Lomond...

    Czytaj wpis »