Wyjazd na Isle of Islay – część III Bowmore Distillery
Podczas pobytu na Islay nie obyło się bez wizyty także w innych destylarniach..
Podczas pobytu na Islay nie obyło się bez wizyty także w innych destylarniach..
Trudno byłoby ominąć Bowmore Distillery, która obecnie należy do japońskiego potentata Suntory.
W Bowmore podobnie jak w Laphroaigu nadal słoduje się część jęczmienia na miejscu, stąd wykorzystywanie tzw. malting floors. Ziarno należy rozłożyć równomiernie na podłodze, regularnie mieszać, aby dostarczyć tlen i utrzymywać względnie kontrolowane warunki atmosferyczne.
Proces ten należy utrzymywać przez kilka dni od 5 do 7 (różnie w zależności od pory roku, warunków atmosferycznych), tak aby jęczmień odpowiednio zakiełkował.
W Bowmore pracują cztery alembiki.
Destylarnia jest pięknie położona nad brzegiem długiej zatoki. Jej bar degustacyjny wyposażono w wysokie okna z widokiem na morze i drugi brzeg, na którym znajduje się Bruichladdich Distillery.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.