1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Podróże » Wyjazd na Isle of Islay – część III Bowmore Distillery

Wyjazd na Isle of Islay – część III Bowmore Distillery

Wyjazd na Isle of Islay – część III Bowmore Distillery

0

Podczas pobytu na Islay nie obyło się bez wizyty także w innych destylarniach..

Podróże

Artykuł

Trudno byłoby ominąć Bowmore Distillery, która obecnie należy do japońskiego potentata Suntory.

Bowmore Distillery, Szkocja, Japonia, Suntory

Bowmore Distillery

W Bowmore podobnie jak w Laphroaigu nadal słoduje się część jęczmienia na miejscu, stąd wykorzystywanie tzw. malting floors. Ziarno należy rozłożyć równomiernie na podłodze, regularnie mieszać, aby dostarczyć tlen i utrzymywać względnie kontrolowane warunki atmosferyczne.

Rozłożony jęczmień na malting floor, Bowmore Distillery

Rozłożony jęczmień na malting floor

dojrzewający jęczmień należy regularnie przemieszać, aby ułatwić dotarcie tlenu, Bowmore Distillery

Też miałem okazję pomieszać

Proces ten należy utrzymywać przez kilka dni od 5 do 7 (różnie w zależności od pory roku, warunków atmosferycznych), tak aby jęczmień odpowiednio zakiełkował.

Ten jęczmień jeszcze trochę musi poleżeć, Bowmore Distillery

Ten jęczmień jeszcze trochę musi poleżeć

W Bowmore pracują cztery alembiki.

Bowmore Distillery - pot stills

Bowmore Distillery, trzy z czterech alembików

Destylarnia jest pięknie położona nad brzegiem długiej zatoki. Jej bar degustacyjny wyposażono w wysokie okna z widokiem na morze i drugi brzeg, na którym znajduje się Bruichladdich Distillery.

Bowmore Distillery nad brzegiem zatoki

Bowmore Distillery nad brzegiem zatoki – pogoda dopisała

Bowmore 15 years old, dobrze łączy się z czekoladą, po drugiej stronie zatoki Bruichladdich Distillery, Bowmore Distillery

Bowmore 15 years old, dobrze łączy się z czekoladą

Bowmore Distillery, zatoka Islay of Islay

Bowmore Distillery

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.