1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Podróże » Wyjazd na Isle of Islay – część II wizyta w Laphroaig Distillery

Wyjazd na Isle of Islay – część II wizyta w Laphroaig Distillery

Wyjazd na Isle of Islay – część II wizyta w Laphroaig Distillery

2

Laphroaig znajduje się nad piękną zatoką w południowej części wyspy za miasteczkiem Port Ellen. .

Podróże

Artykuł

W pobliżu są także Ardbeg i Lagavulin, równie urokliwie położone, w strefie wpływów Oceanu Atlantyckiego i Morza Irlandzkiego.

Ardbeg Distillery, pagody

Ardbeg Distillery

Ruiny zamku nad zatoką przy Lagavulinie, Islay of Islay

Ruiny zamku nad zatoką przy Lagavulinie

Laphroaig Distillery od strony pomieszczenia z piecem (kiln)

Laphroaig Distillery

Destylarnia oferuje kilka wycieczek, spośród których wybrałem Water to Whisky Experience – najdłuższą i najbardziej wszechstronną podróż do Świata Laphroaiga.

Spotkaliśmy się około godziny 1000 w Visitors Centre, gdzie powitał nas duży człowiek w szkockim stroju, nie wyłączając oczywiście kilu. Zaczął mówić, zdaje się po gaelicku, z elementami angielskiego, lecz mimo wszystko mało dla mnie wprost zrozumiałymi. Zakładam, że było to powitanie i propozycja drama. Wnioskuję tak, gdyż po chwili trzymałem w ręku szklaneczkę z Laphroaig Quarter Cask.

Powitalny dram Laphroaig Quarter Cask dla kierowców dostępna miniaturka

Powitalny dram Laphroaig Quarter Cask

Po jej opróżnieniu zaproponowano nam pozostawienie własnego obuwia i założenie dostarczonych wellies (dużych kaloszy).

Teraz można taplać się w błocie, Laphroaig Distillery, zmiana obuwia na kalosze wellies

Teraz można taplać się w błocie

Poznaliśmy też naszą przewodniczkę Bryony. W jej przypadku komunikacja nie nastręczała żadnych trudności, gdyż posługiwała się tzw. powszechnym angielskim. Dalej wybraliśmy się żwawym marszem po wzniesieniach i dolinach do źródła wody Laphroaig.

Owiec i baranów wszędzie pod dostatkiem, Laphroaig Distillery, lokalne doliny i pagórki

Owiec i baranów wszędzie pod dostatkiem

W oddali Lagavulin Distillery, Laphroaig Distillery, lokalne doliny i pagórki

W oddali Lagavulin Distillery

Cel osiągnięty, dotarliśmy do źródła wody, Laphroaig Distillery

Cel osiągnięty, dotarliśmy do źródła wody

Z dostępem do wody Laphroaig miał kiedyś niemałe kłopoty. W wyniku biznesowych waśni właściciel sąsiedniego Lagavulina odciął Laphroaiga od dostępu do tego ważnego żywiołu. Pomimo, że spór rozstrzygały sądy, ostatecznie destylarnia i tak wykupiła spory pas ziemi od wybrzeża aż do źródła wody w górach, aby uniknąć tego typu problemów w przyszłości. Woda wykorzystywana do produkcji whisky przepływa przez wrzosowiska i torfowiska, stąd jej kolor w naturalnej postaci zbliżony jest do koloru gotowego produktu. Oczywiście na dalszym etapie produkcji, a w szczególności w wyniku destylacji, przed rozlaniem do beczek alkohol będzie bezbarwny.

Okoliczna roślinność, Laphroaig Distillery

Okoliczna roślinność

Woda wprost ze źródła, w smaku może z lekką nutką torfu, Laphroaig Distillery

Woda wprost ze źródła, w smaku może z lekką nutką torfu

W pobliżu źródła wody Bryony przygotowała dla nas lunch, wszystko było bardzo dobre i ciekawe np. ser czy ciastka wytwarzane z użyciem whisky. Przy okazji degustowaliśmy Laphroaiga 10 years old w wersji cask strenght.

Laphroaig Distillery, Laphroaig 10 years old cask strenght

Lunch przy źródle wody Laphroaig

Następnie udaliśmy się na pola wydobywania i suszenia torfu. Dram Quarter Caska przy akompaniamencie pomarańczy (bardzo dobre połączenie) również był dostępny.

Tu kalosze okazały się niezbędne, Laphroaig Distillery, pola wydobywania torfu, peat bogs

Tu kalosze okazały się niezbędne

Wydobywanie torfu, Laphroaig Distillery, pola wydobywania torfu, peat bogs

Wydobywanie torfu

Laphroaig Quarter Cask w otulinie torfowej, Laphroaig Distillery, wydobywanie torfu

Laphroaig Quarter Cask w otulinie torfowej

Wysuszony torf, gotowy do użycia w procesie suszenia i torfowania słodu, Laphroaig Distillery

Wysuszony torf, gotowy do użycia w procesie suszenia i torfowania słodu

Po wycięciu i przygotowaniu torfu wróciliśmy do zwiedzania destylarni. Laphroaig jako jedna z niewielu szkockich destylarni nadal przygotowuje część słodu na miejscu. Reszta nabywana jest z Port Ellen Maltings – przerobionej, byłej destylarni, należącej do Diageo.

Proces osuszania i torfowania również odbywa się na miejscu.

Malting floor, podłoga, na której dojrzewa i schnie jęczmień, tu dopiero czeka na zasypanie, Laphroaig Distillery

Malting floor, podłoga, na której dojrzewa i schnie jęczmień, tu dopiero czeka na zasypanie

Proces fermentacji odbywa się w stalowych kadziach. Tu powstaje tzw. zacier, w zapachu drożdżowy, w smaku mleczno – drożdżowy.

kadzie fermentacyjne, Laphroaig Distillery

Kadź fermentacyjna

zacier drożdżowy, Laphroaig Distillery

W Laphroaigu aktualnie pracuje siedem alembików.

alembiki w Laphroaig Distillery, tu następuje proces destylacji alkoholu

Alembiki

Wydestylowany alkohol trafia do beczek i rozpoczyna starzenie w magazynach.

Magazyn w Laphroaig Distillery, tu whisky dojrzewa

Magazyn Laphroaig Distillery

W magazynach, w towarzystwie niezliczonych ilości dojrzewającej whisky mieliśmy okazję degustować i samodzielnie zabutelkować whisky prosto z beczki.

Można było wybierać spośród destylatów z 1997, 1999 i 2003 roku.

nalewanie prosto z beczki, single cask, cask strenght, Laphroaig Distillery

samodzielne butelkowanie

samodzielne nalewanie, single cask, cask strenght, Laphroaig Distillery

samodzielne nalewanie

butelkowanie, single cask, cask strenght, Laphroaig Distillery

butelkowanie

Pobraną whisky należało jeszcze zarejestrować.

wpis do księgi rejestracyjnej, Laphroaig Distillery

wpis do księgi

wpis do księgi, Laphroaig Distillery

wpis do księgi

Pozostał uścisk dłoni i wycieczka do baru.

gratulacje, Laphroaig Distillery

pożegnalny uścisk dłoni


2 komentarze

  1. Rafał

    18 listopada 2013 / 10:17

    Rewelacyjny fotoreportaż, przyjemnie ogląda się takie fotografie, pełne pasji po obu stronach obiektywu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      18 listopada 2013 / 11:00

      Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.