1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Podróże » Wyjazd na Isle of Islay – część I Islay

Wyjazd na Isle of Islay – część I Islay

Wyjazd na Isle of Islay – część I Islay

0

W zeszłym roku odbyłem pielgrzymkę do Mekki w Świecie Whisky czyli na Islay, w Szkocji..

Podróże

Artykuł

M/V Finlagagn, prom z Kennacraig do Port Askaig na Islay of Islay, rok budowy 2011, Gdańsk, Polska

M/V Finlaggan

Na Islay dostałem się promem, płynącym z Kennacraig koło Tarbertu do Port Askaig w NE części wyspy, nieopodal Caol Ila Distrillery. Na wschód od Port Askaig tuż za przesmykiem i w bardzo bliskiej odległości znajduje się Isle of Jura.

Kiedy odbierałem bilety na terminalu w Kennacraig, sprzedawca z zaciekawieniem zagadywał, że jestem z Polski i skąd konkretnie. Nie bardzo wiedziałem z czego wynika takie zainteresowanie, w końcu byliśmy w Europie – w Szkocji, a nie w dalekiej Nowej Zelandii. Sprawa wyjaśniła się po zaokrętowaniu na nowiutki m/v Finlaggan. Okazało się, iż w 2011 roku statek został zbudowany w Gdańsku, w Stoczni Remontowej. Bardzo miły akcent dla Polaka za granicą, zwłaszcza że prom jest porządnie wykonany i robi naprawdę dobre wrażenie.

m/v Finlaggan, built in Poland, Gdansk, 2011

m/v Finlaggan

Komfortowe wnętrze promu, wygodne fotele, przestronnie i bezpiecznie

Komfortowe wnętrze promu

Co tam ciekawego w menu?

Co tam ciekawego w menu?

Jednak Traditional Scottish Breakfast

Jednak Traditional Scottish Breakfast

Pomiędzy Islay of Islay a Islay of Jura

Pomiędzy Islay of Islay a Islay of Jura

Islay of Islay okolice Port Askaig

Islay of Islay okolice Port Askaig

Paps of Jura, a pod nimi okolice przystani na Islay of Jura

Paps of Jura, a pod nimi okolice przystani na Islay of Jura

Islay coraz bliżej, zatoczka przy terminalu Port Askaig, Islay of Islay

Islay coraz bliżej

Podejście do Port Askaig Islay of Islay

Podejście do Port Askaig, Islay of Islay

Islay stanowi niezależny region szkockiej whisky i mówi się, że jest stolicą whisky torfowej – peated whisky. Użycie torfu do suszenia słodu nie wynika z zaprojektowanego działania, a raczej jest efektem konieczności. Na wyspie nie ma złóż węgla, gazu czy dostatecznej ilości drewna na opał, stąd pomysł na wykorzystanie torfu.

Obecnie na Islay mieści się osiem destylarni: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. W przeszłości było ich dużo więcej, wystarczy wspomnieć słynną Port Ellen, czy też Malt Mill.

W następnym wpisie – wizyta w destylarni Laphroaig.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *