Wizyta w Destylarni Yamazaki
U źródła japońskiej whisky.
Japońska whisky od dawna pozostaje bliska mojemu podniebieniu. Największy japoński koncern produkujący whisky to Suntory, mający w swoich zasobach najstarszą destylarnię Yamazaki. O początkach japońskiej whisky napisałem artykuł tutaj. Na blogu gościły też Yamazaki 10 years old i 18 years old.
Yamazaki mieści się w miejscowości o tej samej nazwie, w niedalekiej odległości od Osaki i Kyoto. Zatem będąc w pobliżu warto odwiedzić destylarnię. Pamiętać trzeba, że wycieczkę należy zarezerwować co najmniej dzień wcześniej. Można w tym zakresie skorzystać z pomocy concierge w hotelu. Nie powinno być z tym żadnego problemu. Destylarnia jest zdecydowanie warta odwiedzenia, mają tu jedno z fajniejszych vistor’s centre w jakim byłem.
Tutejszy proces produkcji single malta w zasadzie nie różni się od tego znanego w Szkocji, w końcu to Japończycy wzorowali się właśnie na Szkotach. Na uwagę zasługuje stosowanie beczek z japońskiego dębu Mizunara, dającego aromat i smak rodzynek, ciasta świątecznego. To całkiem charakterystyczny element japońskiej whisky.
W następnym wpisie przedstawię degustację w tej destylarni.
Zapraszam na fotorelację. Obraz mówi sam za siebie.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.
4 komentarze
Łukasz
16 grudnia 2014 / 11:23
Jest moc. I zazdrość!
LukLovesWhisky
16 grudnia 2014 / 11:52
Dzięki Łukasz. Yamazaki super, wyjazd super. Wszystko pięknie się udało. 🙂
Michael Bendavid
17 grudnia 2014 / 10:41
Łukasz, this is a great photo essey!
Thanks for sharing.
LukLovesWhisky
17 grudnia 2014 / 21:07
Thank you Michael. It’s my pleasure.