1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Miscellanea » Whisky Live Paris 2013 część 2

Whisky Live Paris 2013 część 2

Whisky Live Paris 2013 część 2

0

Masterclasses.

Miscellanea Podróże

Artykuł

Na Whisky Live Paris 2013 nie zabrakło Masterclasses. W części z nich uczestniczyłem.
Dla nie orientujących się w temacie dodam, że są to dodatkowe zajęcia w grupach. Mogą dotyczyć ogólnych zagadnień związanych z whisky lub konkretnej destylarni, ale zawsze połączone są z degustacją.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego w celu uniknięcia rozczarowań trzeba dokonać rezerwacji przed przyjazdem.

Pierwszy Masterclass – Whiskies du monde – Blind Tasting (Whisky Świata – Degustacja w Ciemno) prowadził Salvatore Maninno.
Degustacja w ciemno to bardzo fajny pomysł. Można rozmyślać o próbowanej whisky, jej zapachach, smakach, finishu, bez żadnych wcześniejszych założeń czy uprzedzeń związanych z konkretną destylarnią, wiekiem, rodzajem beczek itp. Degustacja w ciemno stanowi bardzo dobre ćwiczenie w rozwijaniu zdolności degustacyjnych.
W moim przypadku ten Masterclass, był degustacją nie tylko w ciemno, ale i na głucho, gdyż odbywał się w języku francuskim, którym niestety nie władam. Ale, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Po prostu musiałem samodzielnie odkrywać zawartość kieliszka. Na koniec tajemnica została ujawniona, degustowaliśmy: Macmayra ze Szwecji, Penderyn z Walii, Sullivans Cove z Tasmanii, Hellyers Road z Tasmanii, The New Zealand Whisky, Armorik z Francji i Amrut z Indii.

Whisky Live Paris 2013 Blind Tasting

Whisky Live Paris 2013 Blind Tasting

Whisky Live Paris 2013 Blind ... Tasting

Whisky Live Paris 2013 Blind … Tasting

Whisky Live Paris 2013 Blind Tasting

Whisky Live Paris 2013 Blind Tasting

Kolejny Masterclass prowadzony był przez Davea Brooma z Whisky Magazine i Marcina Millera z No. One Drinks Company – właściciela pozostałych składów Karuizawy. W tych zajęciach niestety nie uczestniczyłem. Za późno zabrałem się za rezerwację biletów i Masterclass był już wykupiony. Szkoda. Jednak dzięki uprzejmości znajomych mogłem spróbować degustowanych Karuizaw – roczniki 1971 i 1977, zabutelkowane w 2012 roku dla Tajwanu i 1973 i 1974 zabutelkowane w 2013 roku. Wszystkie były wyśmienite.

Whisky Live Paris 2013 Karuizawa

Whisky Live Paris 2013 Karuizawa

Masterclass z zakresu whisky Dalmore przeprowadził Richard Paterson. Wszystko odbyło się w jego aktorskim stylu, włącznie z rozlewaniem whisky po pomieszczeniu w celu wydezynfekowania kieliszka. Degustowaliśmy kilka wydań Dalmora, łącznie z bardzo ciekawymi finishami – Sherry, Cabernet Savigon, Marsala i Porto – cask strenght. Podobały mi się te single malty, były dużo lepsze od oficjalnych bottlingów.

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Whisky Live Paris 2013 Richard Paterson

Distillery Manager Keith Cruickshank przeprowadził Masterclass z whisky Benromach. Destylarnia ta należy do independent bottleta Gordon & MacPhail, więc była okazja do spróbowania kilku ciekawych wersji whisky z lat 60 – Glenlivet 1962, 8 years old, cask strength, Glen Grant 1960, 8 years old, cask strength.

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass, Glenlivet 1962

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass, Glenlivet 1962

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass, Glen Grant 1960

Whisky Live Paris 2013 Benromach Masterclass, Glen Grant 1960

Charles MacLean przeprowadził Masterclass z „Angels Share”. Opowiadał o kulisach powstania i kręcenia tego filmu. Przy okazji przeprowadził degustację whisky Balblair, pochodzącej z destylarni, w której odgrywały się główne sceny filmu. Dostępne były Balblair 19 years old, 58% ABV – oferowany tylko w destylarni, a także Balblair 1988, 1989 i gwiazda spotkania Balblair 1965, 48 years old, 43% ABV, która leżakowała w beczkach po Ardbegu.

Whisky Live Paris 2013 Charles MacLean

Whisky Live Paris 2013 Charles MacLean

Whisky Live Paris 2013 Blair Athol

Whisky Live Paris 2013 Blair Athol

Ostatni Masterclass, w którym uczestniczyłem prowadzony był przed Davea Brooma i Charlesa MacLeana, a dotyczył beczek po sherry. Bardzo pouczające zajęcia na temat starzenia whisky w różnego rodzaju beczkach po sherry. Dowiedziałem się, że przed 1982 rokiem dopuszczalne było dodawanie do beczek Paxaret (nie jestem pewien pisowni) (mieszanka silnych sherry), o silnym działaniu koloryzującym i mocnym smaku typu sherry. Obecnie takie dodatki nie są dopuszczalne, poza oczywiście karmelem, którym można barwić whisky.
Degustowaliśmy Sherry Oloroso La Bota de Oloroso, 21% ABV, Fino, a także whisky starzone w beczkach po sherry – Mostowie 35 years old, Linkwood 1997, Yamazaki 1993, bottled 2012 – single cask – bardzo dobry, pięknie zrównoważony. Porównywaliśmy też pochodzące z tego samego okresu 26 letnie whisky Bunnahabhain, leżakujące w różnych beczkach po sherry.
Warto też wspomnieć, że większość beczek po sherry zrobiona jest z amerykańskiego dębu, a nie jak się często mówi z europejskiego. Natomiast drewno w świeżej beczce po sherry zawiera w sobie od 5 do 10 litrów sherry.

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Whisky Live Paris 2013 Dave Broom, Sherry Casks

Wszystkie Masterclasses były bardzo pouczające i przyjemne.
W następnym wpisie napiszę o degustacji kolekcjonerskich whisky.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.