1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Miscellanea » Tokyo International Bar Show & Whisky Live Tokyo 2013 część 2 Mini Stages

Tokyo International Bar Show & Whisky Live Tokyo 2013 część 2 Mini Stages

Tokyo International Bar Show & Whisky Live Tokyo 2013 część 2 Mini Stages

0

W tym roku organizatorzy zrezygnowali z dodatkowo płatnych Masterclasses, na rzecz zawartych w cenie biletu Mini Stages, oczywiście z ograniczoną ilością miejsc..

Miscellanea Podróże

Artykuł

W przypadku whisky, Mini Stages polegały na prezentacji wydania specjalnie przygotowanego i zabutelkowanego na Tokyo Intenational Bar Show & Whisky Live Tokyo, opowieści o historii destylarni, a także wspólnej degustacji whisky. Pokazy prowadzone były przez przedstawicieli producentów, z udziałem Davea Brooma – redaktora Whisky Magazine. Wszystko było płynnie tłumaczone z angielskiego na japoński. Wiązały się z tym ciekawe sytuacje, jako że w języku japońskim obowiązuje wiele zwrotów, wyrazów, czy też nawet zdań grzecznościowych, które należy użyć. Powodowało to, że tłumaczone kwestie były zdecydowanie dłuższe niż angielskie oryginały. Sala była rozbawiona zwłaszcza, kiedy prezenterzy komentowali, że na pewno tego wszystkiego nie mówili, na co tłumacze wskazywali, że nie powiedzieli niczego więcej.

Poza typowymi degustacjami z przewodnikiem były też bardzo ciekawe prezentacje łączenia whisky z jedzeniem. Warto tu wspomnieć Yamazaki and Chocolate i Hakushu and Chocolate – prowadzone przez Sanae Hirata i Davea Brooma.

Giuseppe Gallo Brand Ambasador Martini przebojowo zaprezentował kilka koktajli zmieszanych z typowymi dla firmy produktami, w tym Marini Rosso, Martini Asti.

Martini Mini Stage Giuseppe Gallo

Martini Mini Stage Giuseppe Gallo

Douglas Cook z tłumaczem - GlenDronach Distillery

Douglas Cook z tłumaczem – GlenDronach Distillery

GlenDronach Distillery zaprezentował single cask, natural colour, un-chillfiltered, 55,1% ABV, wydestylowany w 2002 roku, zabutelkowany w 2012 specjalnie na Tokyo International Bar Show & Whisky Live Tokyo 2013. Whisky leżakowała w Sauterness Hogshead, cask no. 2534.

GlenDronach Sauterness Hogshead

GlenDronach Sauterness Hogshead

Springbank Distillery - Ranald Watson, Dave Broom i tłumacz

Springbank Distillery – Ranald Watson, Dave Broom i tłumacz

Springbank Distillery zaprezentował 17 letnią whisky, cask strenght 55,7% ABV, oczywiście natural colour i un-chillfiltered.

Balblair Distillery - Matt Wright z tłumaczem

Balblair Distillery – Matt Wright z tłumaczem

Glenglassaugh Distillery - Douglas Cook, Dave Broom i tłumacz

Glenglassaugh Distillery – Douglas Cook, Dave Broom i tłumacz

Glenglassaugh zaprezentował whisky 37 letnią, 56% ABV, natural colour, un-chillfiltered. Whisky ta była wydestylowana jeszcze przed długotrwałym zamknięciem destylarnii w latach 80 i 90. Pokazano także nowe wydanie, powstałe już po ponownym rozpoczęciu produkcji – Glenglassaugh Revival, leżakujący w różnych beczkach, z tym że ostatnie 6 miesięcy w oloroso sherry butt.

Glenglassaugh 37 years old

Glenglassaugh 37 years old

Glenglassaugh Revival

Glenglassaugh Revival

Isle of Arran Distillery - Louisa Young, Dave Broom

Isle of Arran Distillery – Louisa Young, Dave Broom

Isle of Arran Distillery zaprezentowali whisky 7 letnią, torfową, 57,5% ABV, single cask no. 05/128, natural colour, un-chillfiltered.

Isle of Arran 7 years old

Isle of Arran 7 years old

Duncan Taylor - Euan Shand i tłumacz

Duncan Taylor – Euan Shand i tłumacz

Duncan Taylor to independent bottler, który podczas Tokyo International Bar Show pokazał cała serię whisky.

Duncan Taylor - Aultmore

Duncan Taylor – Aultmore

Cameronbridge 32 years old - Grain Whisky

Cameronbridge 32 years old – Grain Whisky

W Duncan Taylor nic się nie marnuje, ze zużytych beczkek można zrobić fotel

W Duncan Taylor nic się nie marnuje, ze zużytych beczkek można zrobić fotel

BenRiach Distillery - Douglas Cook i Dave Broom

BenRiach Distillery – Douglas Cook i Dave Broom

BenRiach Distillery zaprezentował whisky wydestylowaną w 1985 roku, butelkowaną w 2012 roku, natural colour, un-chillfiltered, single cask no. 3091 – hogshead, cask strenght – 42,2% ABV.

BenRiach 27 years old

BenRiach 27 years old

Podczas Tokyo International Bar Show miałem okazję dłużej porozmawiać z Douglasem Cookiem, reprezentującym Benriach Distillery, Glendronach Distillery i Glenglassough Distillery i Ranaldem Watsonem ze Springbank Distillery, których serdecznie pozdrawiam.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.