1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Highlands

Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

0

Whisky Festival 2015 Exclusive […]

Próbowałem już wielu single maltów dojrzewających w różnych beczkach, po Bourbonie oczywiście, po sherry, po porto, po maderze, po innych winach, po piwach etc. Nie piłem whisky starzonej w beczce po winie musującym. Zatem pora na nowe doznania, a może nie będzie większej różnicy? Ciekawe... Podczas wizyty w destylarni na Isle of Jura w oko wpadła mi Jura Tastival wydana specjalnie na festiwal w 2015 roku, wydestylowano ją w 1997 roku i zabutelkowano z mocą beczki 52%. Do tego naturalny kolor i non-chill filtered. Łącznie powstało 3970, moja ma nr 1136. Whisky dojrzewała w beczkach po winie musującym Bouvet Ladubay z Loire Valley. [caption id=attachment_7346 align=alignnone width=1920] Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV[/caption] [caption id=attachment_7347 align=alignnone width=1920] Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV[/caption] K: głęboki bursztyn; N: przede wszystkim zioła i owoce, dużo dojrzałych pomarańczy, także kandyzowanych, dojrzała brzoskwinia, suszona morela, banan, liczi, od razu też mięta, melisa, rumianek, kardamon i ślady imbiru, po chwili bardziej słodko z toffi i karmelem; po dodaniu wody zrobiło się trochę mineralnie i metalicznie, ale po chwili dostałem też winogrona; S: całkiem słodko i z iskrzeniem na języku, ciasteczka maślane, krówki, landrynki, ślady imbiru i lekkie drewienko, po chwili pojawia się dużo więcej owoców: dojrzałe pomarańcze, kandyzowane pomarańcze, pomarańczowa skórka, brzoskwinia, coraz bardziej wytrawnie; woda wywołała tu podobny efekt jak w zapachu, a do tego otrzymałem jeszcze kardamon; F: dość długi z dojrzałą pomarańczą, wytrawny. Punktacja: 90. Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV ma bardzo ładny i nietypowy zapach, myślę tu o sporej ilości ziół, których zbyt często w maltach nie spotykam. Smak też bardzo dobry, już bardziej typowy. W zasadzie nie miałem problemu w degustowaniu bez rozcieńczania, z ciekawości...

Czytaj cały wpis »

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(90 pkt.)


  • Talisker Skye

    Talisker Skye

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (77 pkt.)

    NAS z Isle of Skye

    Ostatnio z Isle of Skye mieliśmy tu Talisker 57 North, wcześniej 10 letni klasyk, nie zabrakło też relacji z wizyty w destylarni. Do tego grona dołącza Talisker Skye, czyli kolejny NAS (no age statement), na szczęście butelkowany na poziomie 45.8% ABV. N: jeszcze w butelce, nieco torfowo z wędzonką - to niezły prognostyk; trzeba wypełnić kieliszek - najpierw alkoholowa bryza, która szybo ulatuje, jak to bryza, potem nieco słodkiego – herbatniki może, gotowane jabłka,...

    Czytaj wpis »

  • Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    0

    Testy / Degustacje
    (84 pkt.)

    Niezależny Tomatin

    Na blogu Tomatin jeszcze nie zawitał, trzeba to zmienić. Zatem zapraszam na wrażenia z degustacji Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail. Tak jak przy okazji innych wydań z tej serii mamy naturalny kolor i unchillfiltered. K: białe wino, N: przede wszystkim lekko i słodko, waniliowo, ciasteczka maślane, ciasteczka kokosowe, biała czekolada, karmel, niezbyt intensywnie i dość jednostronnie, po pewnym czasie mam jeszcze nuty kwiatowe, może i...

    Czytaj wpis »

  • Dalmore 1999/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    Dalmore 1999/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    0

    Testy / Degustacje
    (80 pkt.)

    Niezależny Dalmore

    Cztery lata temu na blogu pojawił się wpis o Dalmore 12 years old, jak ten czas leci, zapraszam do tamtego wpisu tytułem wstępu do dzisiejszego kolegi, którym jest Dalmore od niezależnego bottlera Gordon & MacPhail z serii Connoisseurs Choice, vintage 1999, zabutelkowany w 2013 roku z 46% ABV. Typowo dla wydania mamy naturalny kolor i unchillfiltered. Przy tej okazji muszę wspomnieć Ambasadora marki Richarda Patersona, który zdaje się w tym roku obchodzi 50 lat w biznesie whisky....

    Czytaj wpis »

  • Glenmorangie Bacalta

    Glenmorangie Bacalta

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (87 pkt.)

    Malmsey Madeira Casks Finish

    Kilka dni temu swoją premierę miała Glenmorangie Bacalta. To już ósme wydanie z serii Private Collection. Tym razem mamy klasyczne dojrzewanie w beczkach po Bourbonie, a następnie finisz w beczkach po winie Malmsey Madeira. Tradycyjnie whisky zabutelkowana jest na poziomie 46% i unchillfiltered. Tak się składa, że mam taką buteleczkę, więc nie pozostaje nic innego jak ją otworzyć i zajrzeć do środka. [caption id=attachment_7098 align=alignnone width=1920] Glenmorangie...

    Czytaj wpis »

  • Glengoyne The Teapot Dram

    Glengoyne The Teapot Dram

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (85 pkt.)

    Młody Sherry Monster

    Ostatnio opisana na blogu Glengoyne to całkiem przyjemna 17 yo, już oficjalnie nie jest oferowana. Podobna sytuacja jest z moim dzisiejszym gościem, tz. generalnie nie dostępny poza destylarnią. Właśnie tam kupiłem tę butelkę w 2012 roku. Bardzo lubię takie wydania dostępne tylko w destylarniach. Glengoyne Teapot Dram w założeniu ma przypominać o dziennych racjach dla pracowników gorzelni, którymi byli kiedyś raczeni, tak aby praca leższa im była... Dziś to już by nie...

    Czytaj wpis »

  • GlenDronach 2003/2016 13 years old

    GlenDronach 2003/2016 13 years old

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (88 pkt.)

    Oloroso Sherry Puncheon

    Destylarnia GlenDronach przeżywa swój renesans i obecnie słynie z whisky starzonej w beczkach po sherry. Coś jak Macallan kilka dekad temu. Dzisiaj mam single cask, wydestylowany 1 sierpnia 2003 roku, zabutelkowany w sierpniu 2016 roku, czyli mamy 13 lat. Single malt dojrzewał w Oloroso Sherry Puncheon, cask nr 5480, łącznie powstało 687 butelek. Oczywiście natural colour, unchillfiltered, cask strength 54.6% ABV. W zasadzie mógłbym pić tylko single caski, taki już czar naturalnej...

    Czytaj wpis »

  • Jura 1997 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 46%

    Jura 1997 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 46%

    0

    Testy / Degustacje
    (79 pkt.)

    Jura od GM

    Jura to jedyna destylarnia położona na Isle of Jura, ale zdaje się, że już zdążyłem o tym napisać (np. Wizyta na Isle of Jura, The Isle of Jura Boutique Barrels, Jura Origin 10 yo, Jura 16 yo Diurachs Own). Z pewnością tak gorzelnia, jak i sama wyspa godne są odwiedzenia. No dobrze..., ale co mamy dziś? To Jura Vintage 1997/2012 od Gordon & MacPhail z serii Connoisseurs Choice, butelkowany z 46% ABV, bez barwienia i filtracji na chłodno. K: białe wino; N: słodowy, z...

    Czytaj wpis »

  • Jura 16 years old Diurachs’ Own

    Jura 16 years old Diurachs’ Own

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (80 pkt.)

    Klasyka z Isle of Jura

    Niedawno opisałem odwiedziny na pięknej Isle of Jura, wcześniej na blogu pojawił się wpis o The Isle of Jura 1995 Boutique Barrels Bourbon JO Cask Finish, a także Jura Origin 10 years old, ale w zasadzie powinienem rozpocząć od dzisiejszej, Jura 16 years old Diurachs’ Own, jako że to właśnie od niej zaczęła się moja przygoda z tą destylarnią. [caption id=attachment_6273 align=alignnone width=1602] Jura 16 years old Diurachs’ Own[/caption] Mamy tu 16 lat i 40%...

    Czytaj wpis »

  • Glengoyne 17 years old

    Glengoyne 17 years old

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (83 pkt.)

    Highland Single Malt Scotch Whisky

    Glengoyne to pierwsza destylarnia, którą odwiedziłem. Jechaliśmy wtedy samochodem z Glasgow na Islay, a omawiane miejsce w zasadzie jest po drodze. Destylarnia jest uroczo położona u stóp góry, z której wypływa strumień. Położenie bardzo szkockie. Co ciekawe sama destylarnia kwalifikowana jest jako Highlands i rzeczywiście to w tym regionie whisky jest destylowana, jednak dojrzewa w Lowlands, czyli po drugiej stronie ulicy, która też stanowi granicę między regionami. Aż...

    Czytaj wpis »

  • Blog Whisky