1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Miscellanea » Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

0

Z destylarni do baru.

Miscellanea

Artykuł

Pod koniec lutego 2017 roku miałem ogromną przyjemność uczestniczyć w zajęciach Whisky College prowadzonych przez Jakuba Grabowskiego. Przy tej okazji warto wspomnieć, że Jakub wtedy był Ambasadorem Domu Whisky, by po kilku dniach objąć stanowisko Ambasadora GlenmorangieArdbeg na Polskę. Jakub, jeszcze raz gratuluję i życzę samych sukcesów.

Zajęcia przeprowadzone zostały w ramach projektu BARSCHOOL.PL – zwycięzcy branżowego plebiscytu ‘BAR ROKU’ w kategorii ‘Produkt Roku 2016’. Bar School to koncept edukacyjny, którego misją jest popularyzacja praktycznej wiedzy związanej ze sztuką barmańską. Zajęcia prowadzone są w ramach intensywnych warsztatów w niewielkich grupach i kierowane są przede wszystkim do barmanów lub kadry zarządzającej gastronomią. Założycielem projektu jest Rafał Ciesielski.

Jak wspomniałem na początku brałem udział w dwudniowych zajęciach poświęconych whisky – Whisky College. Od destylarni do baru. Surowce, produkcja, blending, serwis, marketing. Odbywały się one w Elixirze w Gdańsku. Jakub podszedł do tematu bardzo profesjonalnie i porządnie przedstawił wszystkie etapy powstawania whisky, zaczynając od rodzaju i gatunków zbóż, przez destylację ujętą także z historycznego punktu widzenia, aż po zabutelkowanie, sprzedaż i obsługę klienta np. w barze. Co bardzo mnie zaciekawiło, do procesu tworzącego whisky podeszliśmy także z chemicznego punktu widzenia, włącznie z demonstracją destylacji, czy analizą związków chemicznych odpowiedzialnych za wrażenia zapachowo-smakowe. Przy okazji degustowaliśmy wiele produktów, blendów – podstawowych i premium, single maltów, łagodnych i spokojnych, po torfiaki z Islay, nie zabrakło też młodych single grainów i maltów. Bogatsi o wiedzę przekazaną w bardzo przyjazny i przystępny sposób, drugiego dnia, w grupach, mieliśmy stworzyć blenda. Przy czym nie chodziło o proste zmieszanie składników i sprawdzenie czy da się je spożyć, a raczej o kompleksowe stworzenie produktu, z jego prezentacją uwzględniającą strategię marketingową, omówieniem grupy docelowej i rynków zbytu. Całkiem pouczające i dające szerszą perspektywę w badaniu świata whisky. Na sam koniec pozostał jeszcze food pairing z potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni Elixira. Do gustu najbardziej przypadła mi makrela z Glenmorangie Lasanta.

Warsztaty były naprawdę rozbudowane i nie jest moim celem szczegółowo je tu opisywać, musicie po prostu przy najbliższej okazji zapisać się i spróbować samemu. Ja bardzo sobie je chwalę i wyszedłem z nich bogatszy o wiedzę i kolejne doświadczenia.

Poniżej fotorelacja z wydarzenia. Autorem zdjęć jest młody talent fotografii Marika Morawiec.

Whisky College - Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College - Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School

Whisky College – Bar School


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.