Yoichi 10 years old
Co Nikka produkuje na Hokkaido.
Co Nikka produkuje na Hokkaido.
Yoichi to najdalej na północ wysunięta destylarnia w Japonii, położona na wyspie Hokkaido. Należy do Nikka Whisky. O Japonii i jej whisky napisałem tutaj. Firma ta ma w Japonii jeszcze jedną destylarnię single malt – Miyagikyo. Warto też wspomnieć, że należy do nich także szkocki Ben Nevis.
Zarówno Yoichi, jak i Miyagikyo próbowałem już kilkukrotnie, ale wrażeń z degustacji na blogu jeszcze nie zamieściłem. Zatem zacznijmy od Yoichi 10 years old, 45% ABV. Butelkę tego single malta kupiłem w Japonii i po raz pierwszy posmakowałem w Nowy Rok 2013 w Naricie. Później próbowałem jeszcze różnych innych wersji Yoichi, głównie podczas TIBS & Whisky Live Tokyo 2013, zawsze mi smakowały.
Pora przypomnieć sobie z czym mamy do czynienia.
N: rodzynki, także w wersji namoczonej, orzechy, ciasto świąteczne, wanilia i nieco torfu, przy głębszym wąchaniu pieprzny i trochę ziołowy, wszystko ładnie wyważone, nie ma tu nic nachalnego,
S: tony drewniane, ślady orzechów, wanilia, z czasem rozwijają się nuty pieprzne, torf jest wyczuwalny, na drugim planie mamy owoce, w tym ananas, melon, może i brzoskwinia, na koniec wraca dąb,
F: średnio długi, dębowy z odrobiną ananasa.
Punktacja: 84.
Lubię Yoichi. Zapach i smak tworzą ciekawą i zrównoważoną kompozycję, do której chętnie wracam.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.