Tomintoul NAS the gentle dram with a peaty tang
Torfowy NAS ze Speyside.
Torfowy NAS ze Speyside.
Single malty bez określenia wieku produkują już chyba wszystkie destylarnie. Chyba, że się mylę? Są jakieś destylarnie, które jeszcze nie mają NAS? Hmm… Nie sądzę. Może Lagavulin…
Kiedyś, gdzieś przeczytałem, że whisky torfowe uzyskują, przynajmniej statystycznie, wyższe noty, niż te przy produkcji których nie używano torfu. Jednocześnie, zdaje się, że whisky z określeniem wieku, zwykle, choć są oczywiście wyjątki (np. Laphroaig Quarter Cask), uzyskują wyższe oceny niż te bez (NAS). Zatem może jest tu metoda i dla podniesienia poziomu NAS trzeba użyć torfowanego jęczmienia. Możliwe, że z takiego założenia wyszli także w Tomintoul i zaprezentowali właśnie torfowego NAS (tworzą go już od jakiegoś czasu). Tomintoul – the gentle dram with a peaty tang, tak rzecze destylarnia na butelce. Co poza tym? Minimalne ABV (40%) i pewnie koloryzacja wraz z filtracją na zimno.
Sprawdźmy, co z tego wyszło.
N: o…., torf jest oczywisty, spodziewałem się czegoś łagodniejszego, pierwsze wrażenie jest pozytywne, dym, środki do impregnacji, konserwacji drewna, spalone drewno, dogasające ognisko, wędzone ryby, zapach stosunkowo szybko ulatuje, nadal wiadomo, że mamy do czynienia z torfem, ale mniej rozbudowanym, gdzieś w tle mam pomarańczę, jabłko i imbir;
S: tu też torfu nie brakuje, a przy tym jest dość młodo i rozgrzewająco, imbir, wędzone ryby, ślady pomarańczy, jabłka i wanilii, stosunkowo płasko….., to chyba tyle….;
F: średnio długi z torfem i imbirem.
Punktacja: 77.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre, zdrowy dotyk torfu, który jednak stosunkowo szybko łagodnieje. Generalnie zapach niczego sobie. Smak stoi na niższym poziomie, jest młody i rozgrzewający, także z wyczuwalnym torfem, ale brakuje mu mocy, przez co jest dość płaski. Przypuszczam, że mimo wszystko torf odegrał tu pozytywną rolę, to on utrzymuje cały zapach i nieco urozmaica smak.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.