1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » Tobermory 15 years old

Tobermory 15 years old

Tobermory 15 years old

2

Tobermory skarb z Islay of Mull..

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(85 pkt.)

Artykuł

Tobermory 15 years old za drewnianym pudełkiem z wyciętym kształtem Islay of Mull

Tobermory 15 years old skomponowany z wyciętym kształtem Islay Of Mull

Tobermory 15 years old

Tobermory 15 years old

Dziś skosztowałem whisky Tobermory w wersji 15 letniej. Trunek ten pochodzi z Isle of Mull po zachodniej stronie Szkocji. Na północ od słynnej Isle of Islay (np. Laphroaig, Lagavulin, Bowmore) i Isle of Jura (Jura) i na zachód od mieniącego się stolicą owoców morza miasta Oban, rzeczywiście owoce morza są tam wyśmienite. Destylarnia Tobermory jest jedyną destylarnią na wyspie i należy do tych najstarszych w kraju.

Tobermory w wersji 15 letniej ze strużkami spływającego alkoholu

Tobermory 15 years old

Whisky jest butelkowana jako un-chillfiltered, natural colour, z zawartością alkoholu na poziomie 46,3%, wskazania te należy poczytać zdecydowanie pozytywnie. Brak filtracji na chłodno pozostawia whisky w naturalnej formie i nie pozbawia jej estrów, mających wpływ na wygląd (bardziej oleista natura), zapach i smak. Naturalny kolor oznacza, że także pod tym względem whisky pozostawiono w naturalnej formie, bez barwienia karmelem, który też może wpływać na zapach i smak. Z kolei wyższa zawartość alkoholu wpływa na zintensyfikowanie i utrwalenie zarówno smaku, jak i zapachu.

N: sherry, dojrzałe owoce, rodzynki, odrobina fig, a dalej nuty wanilii;

S: lekka ostrość, nuty dębu, czekolada, kakao, całkiem bogaty smak owoców np. śliwki, nektarynki; po dodaniu odrobiny wody wszystkie smaki nabierają intensywności, zdaje się, że pojawia się też element torfowości;

F: średnio długi, zawierający nuty dębu i trochę rodzynek.

Bardzo przyjemny malt, w zasadzie na każdą okazję, zwłaszcza teraz kiedy powinna być wiosna, a jest zima.

Punktacja: 85/100


2 komentarze

  1. Szymon Szpakowski

    27 March 2013 / 19:34

    Nie wiem czy fotografia oddaje to w pełni ale kolor malta wygląda to nieziemsko. Zwłaszcza że nie był dodawany karmel.

    Zawsze przy subiektywnych ocenach ciekawią mnie okoliczności przy jakich zdecydowałeś się akurat na ten akurat trunek. Jak to było w twoim przypadku?? 🙂

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      28 March 2013 / 19:09

      Uważam, że o kolorze warto rozmawiać, gdy mamy do czynienia z whisky nie barwioną. Tak jest w tym przypadku. Kolor tego malta rzeczywiście jest ciekawy. Choć zasadniczo elemet ten nie wpływa na zapach czy też smak. Przy ocenie, kupnie whisky nie kieruję się barwą. Natomiast na pewno chętniej sięgnę po malta w naturalnej postaci.
      Co do wyboru Tobermory 15 yo, to nie kryje się za tym żadna nadzwyczajna historia. Próbowałem wcześniej wersję 10 yo, smakowa mi, stąd chęć degustacji starszego wydania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *