1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

2

Ziołowy single malt.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(85 pkt.)

Artykuł

Dziś postanowiłem wrócić jeszcze do Japonii i sięgnąć po The Hakushu 12 years old (o The Hakushu Single Cask napisałem tu). Butelkę kupiłem w Tokio, w Liquors Hasegawa. Najfajniejszy sklep whisky w jakim byłem. Poza oczywiście dużym wyborem trunków, istniała możliwość degustacji większości z nich za niewielką opłatą. Pamiętam, że próbowałem tam Ardbega Uigeadail i Ichiro’s Malt leżakowany w beczkach po japońskim czerwonym winie. The Hakushu 12 years old jest filtrowany na chłodno i pewnie nieco barwiony, 43% ABV.

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

N: wąchając jeszcze w butelce bardzo ziołowy i całkiem zielony – świeżo ścięta trawa i siano, w kieliszku doznania te nadal się utrzymują, dochodzi coś jak mleczna czekolada i rodzynki, anyż, następnie wyłaniają się tony cytrusowe z przewagą pomarańczy, w oddali można wyczuć też odrobinę torfu i dymu – ładnie zbalansowany nos, wszystkiego jest w sam raz,

S: wyraźnie wyczuwalna pieprzność, sporo owoców z przewagą grapefruita, ale i śladami śliwki, a nawet orzechów, także w ciemnej czekoladzie, potem zioła, lekka goryczka i odrobina torfu, wyczuwalne są także przyjemne tony dębowe,

F: całkiem długi z tonami dębowej goryczki, śladami torfu i ziół.

Punktacja: 85.

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

Ładnie zabalansowany single malt, tak w zapachu, jak i smaku. Oferuje ciekawe walory degustacyjne, z tym że utrzymane są one na spokojnym poziomie, nie narzucają się. Podoba mi się.

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old

The Hakushu 12 years old


2 komentarze

  1. Jan Ziuzia

    26 stycznia 2014 / 12:46

    😉 rozumiem,ze fakt filtrowania na zimno i lekkie zabarwienie karmelem powoduje odjecie paru punktow?Mam ta whisky w swoim barku i zgadzam sie z nota zapachowo-smakowa.Lagodny malt lecz nie pozbawiony przyjemnych wrazen.Dla mnie zaskoczeniem byla wyczuwalna dymnosc/torfowosc w otoczeniu nut owocow cytrusowych.Ciekawe i zaskakujace polaczenie.Troszke odstrasza cena jak za 12-letnia whisky ale zdecydowanie warto sprobowac.ehhhhh panie Łukaszu,poleci pan cos mocno dymno-torfowego,finiszowanego w beczkach po sherry?

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      27 stycznia 2014 / 18:32

      Witam, witam. Punktacja oczywiście ma charakter czysto subiektywny. Filtracja i barwienie nie odbierają bezpośrednio punktów, ale z drugiej strony może byłoby ich więcej gdyby whisky pozostawiona była w stanie naturalnym. Oczywiście musiałbym jej takiej spróbować. 🙂 Cieszę się, że mamy podobne skojarzenia degustacyjne, co do The Hakushu 12 yo. Cena rzeczywiście zbyt wysoka, niestety. W następnym poście napiszę o czymś torfowym i z tego co pamiętam leżakującym też w beczkach po sherry. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.