1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » The Dalmore 12 years old

The Dalmore 12 years old

The Dalmore 12 years old

4

Destylarnia Dalmore znajduje się nieco na północ od Inverness. Położenie determinuje kwalifikację powstających tu destylatów jako należących Highlands..

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(80 pkt.)

Artykuł

The Dalmore 12 years old bottle

The Dalmore 12 years old

Dalmore należy do Whyte & Mackay, powstałej w 1882 roku spółki mającej bogate doświadczenie w produkcji blendów. W Polsce raczej niespotykanych. Whyte & Mackay jest właścicielem także destylarni Isle of Jura, znajdującej się na wyspie o tej samej nazwie tuż obok Islay of Islay. Z działalnością całej grupy związana jest jedna z bardziej znanych postaci w świecie szkockiej whisky, mianowicie Richard Paterson. Aktualnie czytam jego książkę – „Goodness Nose”, dobra publikacja traktująca między innymi o historii i rozwoju przemysłu whisky w XX wieku – polecam.

The Dalmore 12 years old bottle and box

The Dalmore 12 years old

Z ciekawostek warto zaznaczyć, iż spółka Whyte & Mackay jest własnością hinduskiego konglomeratu United Breweries Group, którego prezesem jest Vijay Mallaya. Człowiek o szerokich zainteresowaniach biznesowych, poza alkoholami, także np. linie lotnicze, zespół Formuły 1, przemysł farmaceutyczny.

Tyle przydługawego wstępu, przejdźmy do Dalmore. Whisky z tej destylarni leżakuje w beczkach po bourbonie i sherry – oloroso i amontillado. W ostatnich latach pojawiło się kilka bardzo długo starzonych destylatów nawet ponad 50 letnich. Wydania te osiągają zawrotne ceny. Warto wspomnieć Dalmore Trinitas, którego zaoferowano trzy butelki. Ponoć trunek ten składa się z destylatów z lat 1868, 1878, 1922, 1926 i 1939 roku, które zostały ze sobą połączone w specjalnie przygotowanej 9 litrowej beczce z amerykańskiego dębu. W 2010 roku sprzedano dwie butelki po 100 tysięcy funtów. Także dziś np. na The Whisky Exchange oferowana jest 58 letnia Dalmore Selene za 15 tysięcy funtów.

Wracając na Ziemię, dziś na blogu przyszła kolej na The Dalmore 12 years old.

Bardzo ładne opakowanie sprawiające wrażenie pokrytego skórą, butelka jeszcze bardziej imponująca z inkrustowanym jeleniem – robi naprawdę duże wrażenie. Oczywiście wizualnej prezentacji malta nie biorę pod uwagę przy degustacji.

The Dalmore 12 years old, jeleń, fiddich

The Dalmore 12 years old

N: bardzo owocowy, wiśnie i śliwki, nieco głębiej jest rabarbar, mam wrażenie że chwilami pojawia się zapach kleju biurowego (takiego ze szkolnych lat 80/90), kompot śliwkowy – generalnie w moim odczuciu zapach ciekawy choć szybko wietrzeje.

S: nieco ostry, dalej łagodnieje i staje się orzeźwiający, orzechy włoskie, dochodzą też cięższe tony, ale nic wyraźnego, lekko owocowy, rodzynkowy – początkowo zapach zapowiada się inaczej, niż smak, zapach zdaje się być bogatszy.

F: średnio długi.

The Dalmore 12 years old strużki spływającego alkoholu, glencarin glass

The Dalmore 12 years old

The Dalmore 12 years old butelkowany jest po koloryzacji, filtracji na zimno i z 40% zawartością alkoholu. Moim zdaniem elementy te mają negatywny wpływ na degustację trunku. Wersja natural colour, un-chillfiltered i 46% ABV wpłynęłyby na trwałość zapachu, urozmaicenie smaku i porządny finisz. A tak jest trochę jałowo.

Punktacja: 80/100

Whisky - The Dalmore 12 years old, glencarin glass

The Dalmore 12 years old


4 komentarze

  1. steve

    17 November 2013 / 21:33

    Couldn’t agree more about the coloring influence here. Looking at the glass I was expecting a big sherry-bomb and lots of wood. It has neither, it’s sort of a decent if forgettable malt with some unpleasing medicinal / alcohol that’s not balanced with other flavors, dressed up in a $5,000 tuxedo.

    Love the design on your site by the way. The collection page is very slick.

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      17 November 2013 / 23:11

      Thank you Steve for kind words about my site.

      Talking about The Dalmore 12 years old I would love to taste it unchillfiltered, natural colour and 46% ABV. Recently I have tasted some single casks Dalmors (during Whisky Live Paris 2013) they were really delicious.

      Odpowiedz
  2. Krystian

    8 July 2014 / 19:29

    Witam bardzo pokaźna kolekcja podoba mi się, co do Whisky właśnie ją próbowałem i jestem pod nie małym wrażeniem
    zresztą zapraszam do mnie …

    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Marian

    29 May 2016 / 17:46

    Polecam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *