Springbank 15 years old Rum Wood, 51% ABV
Ritters Soprt Rum.
Ritters Soprt Rum.
Dziś na deser przyszło mi skosztować Springbank 15 years old Rum Wood. Mamy tu tradycyjnie dla destylarni z Campbelltown, naturalny kolor, non chill filtered, do tego 51% ABV. Destylacja nastąpiła w grudniu 2003 roku, natomiast zabutelkowanie w sierpniu 2019 roku. Ze stajni Springbanka ostatnio mieliśmy tu Local Barley 10 years old.
K: złoty;
N: od samego początku bardzo rodzynkowy, czekoladowy, moje pierwsze skojarzenie to czekolada Ritters Soprt Rum, zaraz pojawia się też mleczna czekolada, co ciekawe przy 51% ABV nie dopada mnie alkoholowe drażnienie na nosie, jedynie może delikatne mrowienie, następnie przewijają się tony metaliczno mineralne, olej silnikowy, jakiś smar, pewnie to wpływ lekkiego zatorfienia, po chwili wracają lżejsze akcenty, wanilii, brzoskwini i moreli, potem jeszcze ślady banana, może kokos, robi się coraz bardziej klasycznie, oczywiście przyjemnie, co chwilę można doszukać się nowego akcentu;
S: tu alkohol od razu daje o sobie znać szczypaniem języka, ale nie ma w tym nic dziwnego z uwagi na jego stężenie, tak jak w zapachu czekolada rumowa, mleczna czekolada, spora dawka rodzynek, może też figi, a potem szuszona morela, brzoskwinia i skórka pomarańczowa, w oddali ślady rumu, po chwili przychodzi jeszcze banan, ślady kokosu;
F: średniej długości, lekko wytrawny z elementami suszonej moreli i pozostałościami rodzynek.
Punktacja: 89.
Bardzo ciekawy malt, nie tak zupełnie typowy, wpływ rumu jest ewidentny. Przyjemnie spędza się z nim czas, co chwilę odkrywając coś nowego. Zdecydowanie za rzadko sięgam po Springbanki.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.