1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » Springbank 11 years old Local Barley

Springbank 11 years old Local Barley

Springbank 11 years old Local Barley

0

Campbeltown Single Malt Scotch Whisky.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(89 pkt.)

Artykuł

Springbank, Springbank, dawno Ciebie tu nie gościłem, ostatnio, już nie pamiętam kiedy, był tu Springbank 175 12 years old, przy tamtej okazji napisałem też kilka słów o samej destylarni.
Natomiast Springbank 11 years old Local Barley to ciekawy eksperyment, podczas którego producent chciał ograniczyć się do lokalnych składników i tradycyjnych metod produkcji. Jęczmień z gatunku Bere rósł na Półwyspie Kintyre, kilka kilometrów od Campbeltown na farmie Aros, następnie został poddany słodowaniu już w destylarni. Alkohol wydestylowano w lutym 2006 roku, a zabutelkowano z mocą 53.1% ABV, w lutym 2017 roku. Powstało 9000 butelek.
Kilka dni temu próbowałem jego starszego brata wersję 16 years old, z tym że nie robiłem żadnych notatek. Na pewno był bardzo dobry, ciekawe jak 11 yo? Sprawdźmy.

springbank

Springbank 11 years old Local Barley

springbank 11

Springbank 11 years old Local Barley

local barley

Springbank 11 years old Local Barley

K: złoty;

N: zaczyna się nutami słodkimi, przełamanymi delikatnym torfem – to jeszcze w butelce, w kieliszku najpierw są elementy pieprzne, przyprawy, może zioła, łąka w piękny słoneczny dzień, delikatnie drażni w nozdrzach, bez wątpienia obecny jest tu też torf, ale nie dominuje, mam ślady suchego, spróchniałego drewna, siana, oleju silnikowego, trochę mineralny, potem robi się nieco bardziej słodko – wanilia, miód, landrynki, następnie mam owoce – liczi, brzoskwinia i morela, kropla cytryny, generalnie przyjemnie i ładnie zbalansowanie, pomimo 53.1% ABV wspomniane drażnienie jest naprawdę delikatne; po dodaniu kilku kropel wody zrobiło się bardziej słodko i doszła kolejna kropla cytryny;

S: tutaj mam wrażenie, że torf jest jeszcze bardziej wyczuwalny, ale nie dominuje aż tak jak u kolegów z Islay, grillowane owoce morza, dotyk soli, solanka, później elementy słodyczy, głównie miodu, a potem jeszcze owoce, dojrzała pomarańcza i brzoskwinia, może nawet dotyk truskawki; woda uwypukliła słodycz i dodała odrobinę kawy;

F: długi z elementami torfu, słodkiego i dojrzałej pomarańczy.

Punktacja: 89.

Springbank 11 years old Local Barley to bardzo dobry single malt i cieszę się, że go sobie sprezentowałem. Moim zdaniem jest bardzo ładnie zbalansowany, a smak dobrze odpowiada zapachowi. Pomimo 54.1% ABV nie odczuwałem potrzeby dodania wody. Zrobiłem to jednak dla eksperymentu i generalnie całość stała się bardziej słodka.

lukloveswhisky

Springbank 11 years old Local Barley

springbank local

Springbank 11 years old Local Barley


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.