1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Miscellanea » Lukloveswhisky 18 years old

Lukloveswhisky 18 years old

Lukloveswhisky 18 years old

2

Mój własny blend.

Miscellanea Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje

Artykuł

Dziś wrażenia z degustacji stworzonego przeze mnie blenda Lukloveswhisky 18 years old. Okoliczności powstania tej whisky zawarłem w poprzednim poście.

Dla przypomnienia blend powstał w Grant’s Blending Room i składa się z 6 składników: 1 grain whisky i 5 single maltów. Zdecydowałem się na następujące proporcje: Rich Grain 30%, Sweet Malt 10%, Floral Malt 10%, Robust Malt 20%, Spicy Malt 20% i Peated Malt 10%. W efekcie mamy whisky 18 years old, natural colour, unchillfiltered i cask strength ok. 58-60%.

Grant's Blending Room

Lukloveswhisky 18 years old blended whisky

Lukloveswhisky 18 years old blended whisky

Lukloveswhisky 18 years old blended whisky

Lukloveswhisky 18 years old blended whisky fot. Karolina Mikiewicz

Lukloveswhisky 18 years old blended whisky fot. Karolina Mikiewicz

K: bursztynowy,

N: ciasteczka, mleczna czekolada, biała czekolada, dalej dojrzałe czerwone owoce, śliwka węgierka, trochę toffi i cytrusów, w głębi delikatny dotyk torfu z lekką ostrością, woda wyzwala sporą dawkę cytrusów,

S: szybko rozwijający się, całkiem oleisty, sporo toffi przeplatanego z pieprzem, gorzka czekolada, nuty dębowe i dotyk torfu, z czasem pojawiają się dojrzałe i przejrzałe owoce: gruszki, banany i jabłka, jest też śliwka w czekoladzie i grapefruit, po dodaniu wody więcej goryczki, wzmacniają się też nuty owocowe, więcej jabłka i gruszka,

F: długi z grapefruitem i lekką goryczką.

Skoro sam skomponowałem tę whisky nie będę jej przyznawał konkretnych punktów. Pokuszę się jedynie o stwierdzenie, że jest bardzo dobra. Do pełni szczęścia zwiększyłbym zawartość Peated Malt.

Tworzenie własnego blenda to bardzo ciekawe doświadczenie. Takie eksperymenty można wykonać też samodzielnie w domu zaczynając od zmieszania 2-3 single maltów. Np. lekkiego Lowlandu, ze Speysidem dojrzewającym w beczkach po sherry z porządnym torfiakiem z Islay. Powstanie nam pociągający blended malt. Powodzenia.


2 komentarze

  1. Jan van den Ende

    18 December 2013 / 22:04

    Very Nice Lucasz! I have tried it at home a couple of times and it’s real fun. Merry Christmas!
    Cheers!
    Jan

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      23 December 2013 / 20:18

      Thank you Jan. Merry Christmas to you too.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *