Knockando 15 years old
Richly Matured?.
Destylarnia Knockando znajduje się w miejscowości o tej samej nazwie, w pobliżu rzeki Spey. Powstała w 1898 roku, zresztą jako pierwsza zaopatrzona w energię elektryczną. Obecnie należy do Diageo. Na miejscu pracują dwa spirit stills i dwa wash stills.
Knockando 15 years old, zabutelkowany został z 43% ABV i wydestylowany w 1995 roku. Wedle producenta leżakował w beczkach po sherry i refill Bourbon. Destylarnia głosi, że ten single malt był „Richly Matured”, nie wiem co to oznacza…, może chodzi o tę kombinację beczek, a może to po prostu taki chwyt marketingowy.
N: początek nieco winny, ale tylko zaraz po nalaniu do kieliszka, potem robi się kwaskowo i mocno cytrusowo z istotnymi akcentami limonki i cytryny, nieco też pomarańczy, dalej mam brzoskwinię i banana, wanilia, landrynki i na koniec mleczna czekolada, cappuccino;
S: całkiem słodko, wanilia, miód, grejpfrut, imbir i goryczka, trochę drewna, pomiędzy tymi akcentami występuje delikatne iskrzenie na języku, mam tu też cappucciono, całkiem przyjemnie;
F: nawet długi z grejpfrutem, goryczką i śladami drewna.
Punktacja: 84.
Whisky klasyczna i warta spróbowania, choć zbyt wielu butelek na półkach sklepowych nie widziałem. Ja swoją przywiozłem już jakiś czas temu z Francji.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.