1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky
J.A. Baczewski Whisky II

J.A. Baczewski Whisky II

0

Wydanie drugie.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(63 pkt.)

Artykuł

W zeszłym tygodniu w moje ręce wpadła butelka najnowszego wydania J.A. Baczewski Whisky. To zdaje się drugie wydanie tej whisky w ostatnim czasie. Wrażenia z degustacji pierwszego znajdziecie pod tym linkiem.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky

To co zmieniło się na pierwszy rzut oka to przede wszystkim kształt butelki – elegancki, odwołujący się do historii, podobny do Bruichladdich, no i oczywiście kolor. Teraz jest piękny, głęboki, bursztynowy. Zakładam, że nie ma nic wspólnego z naturą i jest po prostu solidnie okraszony E150. Chyba, że się mylę i mamy whisky dojrzewającą w beczkach np. po sherry. Poza tym bez zmian, blend zabutelkowany z 43% ABV.

baczewski

J.A. Baczewski Whisky

Sprawdźmy.

K: oczywiście nienaturalny, co bije po oczach zwłaszcza w porównaniu z pierwszą serią;

N: nos trzeba zagłębić w kieliszku, aby odkryć go alkoholowo, nieco drażniąco z imbirem, dalej może zbożowo, do tego suche siano, w ostatniej fazie dostałem nieco karmelu, może dotyk miodu;

S: mocno rozgrzewająco z solidną ilością imbiru, alkoholowo, przede wszystkim młodo, bez głębi i różnorodności, z dotykiem świeżego drewna;

F: krótki wytrawny z imbirem.

Punktacja: 63.

Cóż, nie dostrzegam tu starzenia whisky w beczkach po sherry, zatem pierwsza myśl na temat koloru sprawdziła się. Mamy tu młodą whisky, która nie służy do degustacji, a wyłącznie do zmieszania. Wydaje mi się, że tym razem smak jest łagodniejszy i ma mniej „ostrych narożników”, zatem poprawa jest. Z drugiej strony barwienie karmelem wydaje mi się przesadzone, ale może właśnie tego oczekuje rynek.
Mamy tutaj poziom zbliżony do Johnnie Walker Red LabelBallantine’s Finest.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.