1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky
J.A. Baczewski Whisky II

J.A. Baczewski Whisky II

2

Wydanie drugie.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(63 pkt.)

Artykuł

W zeszłym tygodniu w moje ręce wpadła butelka najnowszego wydania J.A. Baczewski Whisky. To zdaje się drugie wydanie tej whisky w ostatnim czasie. Wrażenia z degustacji pierwszego znajdziecie pod tym linkiem.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky

To co zmieniło się na pierwszy rzut oka to przede wszystkim kształt butelki – elegancki, odwołujący się do historii, podobny do Bruichladdich, no i oczywiście kolor. Teraz jest piękny, głęboki, bursztynowy. Zakładam, że nie ma nic wspólnego z naturą i jest po prostu solidnie okraszony E150. Chyba, że się mylę i mamy whisky dojrzewającą w beczkach np. po sherry. Poza tym bez zmian, blend zabutelkowany z 43% ABV.

baczewski

J.A. Baczewski Whisky

Sprawdźmy.

K: oczywiście nienaturalny, co bije po oczach zwłaszcza w porównaniu z pierwszą serią;

N: nos trzeba zagłębić w kieliszku, aby odkryć go alkoholowo, nieco drażniąco z imbirem, dalej może zbożowo, do tego suche siano, w ostatniej fazie dostałem nieco karmelu, może dotyk miodu;

S: mocno rozgrzewająco z solidną ilością imbiru, alkoholowo, przede wszystkim młodo, bez głębi i różnorodności, z dotykiem świeżego drewna;

F: krótki wytrawny z imbirem.

Punktacja: 63.

Cóż, nie dostrzegam tu starzenia whisky w beczkach po sherry, zatem pierwsza myśl na temat koloru sprawdziła się. Mamy tu młodą whisky, która nie służy do degustacji, a wyłącznie do zmieszania. Wydaje mi się, że tym razem smak jest łagodniejszy i ma mniej „ostrych narożników”, zatem poprawa jest. Z drugiej strony barwienie karmelem wydaje mi się przesadzone, ale może właśnie tego oczekuje rynek.
Mamy tutaj poziom zbliżony do Johnnie Walker Red LabelBallantine’s Finest.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky


2 komentarze

  1. foodiesworld

    12 grudnia 2018 / 19:35

    Mam problem z tego typu trunkami. Nie uważam, że wydanie kwoty rzędu sto złotych za butelkę zupełnie bez renomy, robioną poza tradycyjnymi krajami produkującymi ten trunek jest zasadne. Oczywiście, można mówić, że hur dur, baczewski, polska tradycja, patriotyzm etc, ale koniec końców wszystko sprowadza się do jednego, do zawartości kieliszka, gdzie producent, etykietka i historia nie mają żadnego znaczenia. Albo whisky jest obiektywnie warta ceny, albo nie. To samo tyczy się takich trunków, jak chociażby Starka, czy wódki smakowe klasy premium. Co innego whisky, która dojrzewa 5 lat w beczce, a co innego destylat prosto z gorzelni. Nie mniej, Baczewskiego nie piłem, więc moje zdanie może być na wyrost.

    Odpowiedz
  2. Marcin

    27 grudnia 2018 / 13:07

    Jestem zagorzałym przeciwnikiem tego typu „wynalazków”. Mamy do czynienia z whisky-like bimbrem zabutelkowanym w atrakcyjnym opakowaniu. Foodiesworld pisze w komentarzu o tradycji i patriotyzmie. Tymczasem nic z tych rzeczy. Spółka Baczewski, o ile mi wiadomo, jest firmą austriacką i w ogóle stanowi część brytyjskiego koncernu. I to właśnie tam trafia zarobiona kasa, a nie do polskiego skarbu. Firma sprytnie wykorzystuje historię dawnego Baczewskiego. Wzruszające filmiki na stronie internetowej ze starszym panem oraz rzekome wykorzystanie dawnej polskiej receptury. Jakiej receptury? Doskonale wiemy, jak powstaje whisky. A zabiegi marketingowe tej firmy opierają się na niskiej kulturze picia alkoholi w Polsce. Wciska się niedoświadczonym Polakom tani bimber, ładnie opakowany i ze zgrabną historyjką. W ten sposób firma zarabia grubą kasę, bo wyprodukowanie tego trunku przecież nie może być drogie, a w naszym narodzie ciągle utrwala się mit, ż whisky to droga i paskudna „ruda na myszach”, tylko do zmieszania z colą. Wiadomo, że zarobić każdy chce. Tylko, że szkoccy producenci w większości przypadków za wysoką cenę produktu oferują fantastyczną jakość trunku, w którym czuć pasję, doświadczenie i zaangażowanie na każdym etapie produkcji.
    Niemniej oczywiście dziękuję za bezstronną i fachową recenzję i serdecznie pozdrawiam 😄

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.