Hakushu Single Cask Whisky
Hakushu Distillery należy do japońskiego giganta w branży napojowej Suntory..
Hakushu Distillery należy do japońskiego giganta w branży napojowej Suntory..
Suntory została założona w 1899 roku przez Shinjiro Torii i nosi obecną nazwę od 1963 roku. W 1923 roku, w pobliżu Osaki i Kioto powstała pierwsza single maltowa destylarnia firmy – Yamazaki Distillery. Z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na whisky w 1973 roku wybudowano Hakushu Distillery, skąd pochodzi nasz dzisiejszy gość. Poza Japonią Suntory jest właścicielem takich marek whisky jak Bowmore, Auchentoshan, Glen Garioch. Suntory produkuje chyba wszystko co nadaje się do picia, poza piwem, herbatą czy kawą miałem okazję próbować także ich zup i np. soku ogórkowego.
Podczas ostatniej wizyty w Tokio odwiedziłem jeden z lepiej zaopatrzonych w whisky sklepów – Isetan w Shinjuku. Tam też czekał na mnie Hakushu Single Cask Whisky.
Wydestylowany w 1998 roku, zabutelkowany w 2012 roku, leżakował w beczce typu hogshead o nr CL 40182. Single malt butelkowany natural colour, un-chillfiltered i 58% ABV, nr mojej butelki to 238.
Pora napełnić kieliszek
K: bursztynowy;
N: typowo japoński, ciasto świąteczne, namoczone rodzynki, migdały, nieco słodki, po dodaniu wody – pojawiają się tony drewna, lekkiego torfu, wyłaniają się też suszone morele, jeszcze trochę wody – więcej łagodnego torfu i świeżości, nieco wanilii;
S: ostry, dojrzałe owoce – czerwone winogrona, po dodaniu odrobiny wody – ostrość łagodnieje, smak dojrzałych owoców zaokrągla się i pogłębia, jeszcze trochę wody – więcej owoców i smak staje się orzeźwiający;
F: średnio długi do długiego z tonami drewna, intensyfikuje się po dodaniu wody
Punktacja: 88
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.