1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

2

Czyli finiszowanie w beczkach po Porto.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(86 pkt.)

Artykuł

Glenmorangie miało już swoją premierę na blogu. Poprzednio opisałem Glenmorangie 18 years old oferowane w wytwornym złotym opakowaniu. Podstawowa wersja 10 letnia była pierwszą whisky z tej destylarni, którą próbowałem, pewnie jeszcze przyjdzie pora aby o niej napisać, a teraz The Quinta Ruban.
Glenmorangie od początku lat 90 XX wieku finiszuje whisky w beczkach po różnych wzmocnionych winach. Proces ten polega na standardowym starzeniu destylatu w beczkach po Bourbonie, a następnie przelaniu tak powstałej whisky do beczek, w których wcześniej przechowywano np. Sherry, Rum. Podobno w Glenmorangie beczek po Bourbonie używa się tylko do dwukrotnego starzenia whisky, co ma zapewnić większy wpływ drewna na alkohol. Jakiś czas temu uczestniczyłem w prezentacji gamy Glenmorangie prowadzonej przez Brand Ambasadora marki Karen FullertonDomu Whisky w Jastrzębiej Górze. Spróbowałem wtedy m.in. 10 letniej whisky leżakującej w beczkach po Bourbonie zalanych po raz pierwszy (first fill) i po raz drugi (second fill, re-fill). Obie wersje były ciekawe i dobre, ale z wyraźnymi różnicami w zakresie intensywności wpływu dębu na alkohol. Większość wersji Glenmorangie składa się z zestawienia destylatów starzonych właśnie w takich dwóch rodzajach beczek. W przypadku finiszowania taka whisky dodatkowo jeszcze dojrzewa w beczkach np. po winie.
Tak też jest z The Quinta Ruban 12 years old, która finiszowana była w beczkach po Porto (Port pipes). W jej przypadku można by rozwodzić się nad kolorem, który jest głęboko bursztynowy z czerwonym poblaskiem. W pewniej mierze jest to zasługa leżakowania w beczkach po Porto, ale też pewnie dodatkowego barwienia karmelem (brak informacji o naturalnym kolorze). Na plus można zaliczyć brak filtracji na chłodno (unchillfiltered) i 46% ABV. Wyższa zawartość alkoholu wpływa na wzmocnienie i utrwalenie walorów degustacyjnych, a także poprzez stopniowe dodawanie wody pozwala odkrywać kolejne warstwy whisky.

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

N: całkiem pieprzny, ziołowy, wyraźnie wyczuwalny imbir i mięta, potem robi się nieco słodko, jest też wanilia, miód, głębiej odnajduję owoce – brzoskwinia, nektarynka, dotyk fig, może daktyli, wszystko jest całkiem świeże,

S: oleisty, słodki, owocowy z grapefruitem, śliwką węgierką, pomarańczą, sokiem pomarańczowym, czarną porzeczką, imbir, utrzymujące się iskrzenie na języku, jest też i dębowa goryczka,

F: długi z goryczką, pozostałościami iskrzenia i śladami pomarańczy.

Punktacja: 86.

Zapach ładnie rozwija się wraz z upływem czasu. Smak jest intensywny. 46% ABV zostawia pole do dodania wody (aż do zmętnienia, co jest oznaką braku filtracji na chłodno), która uwalnia głębsze warstwy whisky, dodaje słodyczy i nut kwiatowych. Całkiem przyjemnie.

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old

Glenmorangie The Quinta Ruban 12 years old


2 komentarze

  1. j.tomala

    23 sierpnia 2015 / 16:13

    Znakomity trunek, bardzo wyjątkowy.

    Odpowiedz
    • LukLovesWhisky

      30 sierpnia 2015 / 17:28

      Też mi smakuje. Finiszowanie w beczkach po porto pozostawia tu wyraźny ślad. Pozdrowienia.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.