Glenfiddich 21 years old Gran Reserva Rum Cask Finish, 43.2% ABV
21 lat + 4 miesiące.
21 lat + 4 miesiące.
Przyszła kolej na kolejnego ciekawego Glenfiddicha, tym razem to 21 years old Gran Reserva Rum Cask Finish. Wcześniej na blogu gościły Snow Phoenix, Rich Oak i 19 years old Age of Discovery Red Wine Cask Finish, Excellence 26 years old. Zatem jeszcze wiele przed nami 🙂 Miałem też przyjemność odwiedzić destylarnię (Wizyta u William Grant & Sons). Polecam wymienione wpisy wszystkim miłośnikom whisky Glenfiddich.
Glenfiddich 21 years old Gran Reserva Rum Cask Finish przez 21 lat dojrzewał w beczkach z białego amerykańskiego dębu (pewnie po bourbonie), a następnie jeszcze przez 4 miesiące w beczkach po rumie. Moja butelka ma 43.2% ABV, choć na rynku częściej można spotkać wersję 40% ABV.
Sprawdźmy jakie dało to efekty.
N: sporo przypraw, w tym wyraźny pieprz, cynamon, a może i kardamon, potem dość wyraźna cytryna, pomarańcza i ich skórki, dojrzały banan, wanilia, toffi, w zasadzie to krówka, czyli całkiem słodko; bardzo przyjemnie; nos jest wielowarstwowy i z czasem rozwija się, cały czas czuję przyprawy i coraz bardziej kardamon, gdzieś w tle pojawia się odrobina tytoniu, kakao, rodzynek i ścinek drewna, a potem jeszcze dotyk fig i daktyli;
S: w smaku przyprawy z pieprzem i cynamonem też są wyczuwalne, ale od razu też mam owoce: dojrzałą pomarańczę, brzoskwinię, melon i grejpfrut, od czasu do czasu pojawiają się ślady dębu, dalej mam również cynamon, ciemną czekoladę, miód i dojrzałą śliwkę;
F: długi z pomarańczą, grejpfrutem, elementami dębu i stałym rozgrzewaniem.
Punktacja: 87.
Bardzo przyjemny zapach z wyraźnymi przyprawami, w tym kardamonem w pierwszej linii. Myślę, że nos każdemu powinien przypaść do gustu. Smak jest zbliżony do zapachu, z tym że jest bardziej wymagający, pojawia się tu więcej elementów drewnianych. Pozytywne znaczenie może mieć butelkowanie z 43.2% ABV, choć z 46% pewnie byłoby jeszcze lepiej ;). Bardzo dobry Glenfiddich.
Punktacja opiera się na moich wrażeniach i odczuciach, stąd jej charakter jest oczywiście subiektywny.
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, uzyskać konkretną informację lub po prostu się przywitać, nie krępuj się wysłać wiadomości na adres blog@lukloveswhisky.pl.
2 komentarze
Sławek
18 marca 2016 / 04:27
Witam. Świetny blog. Widać, że wiesz o czym piszesz i to Twoja pasja. Interesuję się whisky od niedawna, sporo czytam i pozwolę sobie zadać czasem pytanie. Np. jak długo po pierwszym otwarciu butelki whisky zachowuje ona swoje aromaty, jak długo można się nią cieszyć?
LukLovesWhisky
18 marca 2016 / 07:42
Cześć. Dziękuję za miłe słowa na temat bloga.
Co do Twojego pytania. Whisky to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, tym samym nie psuje się. Pewnym problemem może być parowanie/utlenianie się. Jeśli jednak butelka jest prawidłowo zamknięta, nie jest wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub też po prostu nie stoi na kaloryferze, może wytrzymać bardzo długo. Pozdrowienia.