1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

0

… z cyklu NAS dla Travel Retail .

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(84 pkt.)

Artykuł

Po Bunnahabhain Eirih Na Greine dziś kolejny single malt z tej samej destylarni, również NAS dla Travel Retail – Bunnahabhain Darach Ur. Co bardzo pozytywne producent ten butelkuje whisky w naturalnym kolorze, unchillfiltered i wyższą niż zwykle zawartością alkoholu, 46,3% ABV.

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Darach Ur oznacza nowy dąb po Gaelicku, a wynika to z faktu starzenia destylatu w nowych beczkach z amerykańskiego dębu wytworzonych w Bradstown w Kentucky. Starzenie whisky w takich beczkach to też coraz częściej pojawiająca się praktyka. Powoduje to większy wpływ drewna na alkohol w krótszym okresie czasu. Każda taka whisky charakteryzuje się dużą dozą goryczy i imbiru. Opisałem już na blogu kilka takich single maltów np. The Isle of Jura 1995 Boutique Barrels Bourbon JO Cask finish, czy Glenfiddich Rich Oak. Całkiem mi smakowały, zobaczymy jak pójdzie z Bunnahabhain Darach Ur.

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

K: jasny bursztyn;

N: jestem w piekarni, kwas chlebowy, namoknięty chleb, dalej szczypta białego pieprzu, delikatnie mrowi w nozdrzach, niedojrzała pomarańcza, skórka pomarańczowa, nektarynka, limonka, ślady drewna, może trochę dymu i palonego cukru, coś jak wata cukrowa, po kropli wody staje się słodszy ze śladami landrynek, ananasa, jest całkiem świeży;

S: na pewno przyjemnie iskrzy na języku, jest całkiem intensywny, mam karmel, wanilię, pomarańcze, grejpfrut i nasilającą się goryczkę ze śladami drewna, także w smaku po dodaniu wody zrobiło się bardziej słodko, doszedł też ananas;

F: średnio długi do długiego, wytrawny, z grejpfrutem i goryczką.

Punktacja: 84.

Ciekawa whisky, podobnie jak Eirigh Na Greine, to też NAS, ale gwarantuje więcej przyjemnych doznań niż czerwony. Wpływ drewna jest tu zdecydowanie większy, wynika to ze starzenia w nowym drewnie. Typowa dla świeżego drewna gorycz jest oczywiście obecna. Można dodać kilka kropel wody dla wygładzenia whisky.

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Darach Ur


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *