1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky » BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show

0

na Whisky Live Tokyo 2013.

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(87 pkt.)

Artykuł

We wpisie nt. Mini Stages TIBS obiecałem przedstawić wrażenia z degustacji single malt, single cask whisky BenRiach 1985, wydania specjalnie przygotowanego na Tokyo International Bar Show & Whisky Live Tokyo 2013.

Zanim jednak o samej degustacji warto wskazać, że BenRiach przez lata pozostawał mało znaną destylarnią. Wszystko zmieniło się w 2004 roku za sprawą Billego Walkera, który skupił wokół siebie grupę ludzi dysponujących odpowiednimi finansami i tchnął nowe życie w destylarnię.
BenRiach oznacza wzgórze czerwonego jelenia (hill of the red deer). Destylarnię wybudowano 1898 roku, po czym po dwóch latach zamknięto w związku z upadkiem braci Pattinson (wielkie bankructwo w świecie whisky pociągające za sobą wiele destylarni). Ponowne otwarcie nastąpiło w 1965 roku. Destylarnia położona jest obok Longmorn Distillery w Speyside. Pomiędzy tymi gorzelniami przez lata trwała ścisła współpraca i w okresie zamknięcia BenRiacha wykorzystywano jego malting house (pomieszczenia gdzie rozsypuje się wilgotny jęczmień, aby zaczął kiełkować). Pewnie ocaliło to budynki przed zniszczeniem.

Co dość nietypowe jak na Speyside produkowano tu także torfowe wersje whisky. Dzisiaj destylarnia dużo ekserymentuje, podobnie jak np. Bruichladdich i tworzy wiele wersji whisky, leżakujących w najróżniejszych beczkach, także wersje torfowe. 70% wykorzystywanych beczek to Bourbon casks, 20% sherry, reszta to pełna gama: rum, porto, marsala, sauthernes, burgund, madera. Z uwagi na tak dużą różnorodność, dziś trudno określić charakter tej destylarni, cóż takie czasy, chęć dotarcia do szerokiego grona konsumentów.
Aktualnie destylarnia powraca do korzeni i co dość rzadkie samodzielnie słoduje jęczmień (own malted barley).
W rękach tych samych właścicieli pozostaje GlenDronach i Glenglassaugh Distillery.

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

Wracając do BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show, jak nazwa wskazuje mamy do czynienia z destylatem z 1985 roku. Single cask nr beczki 3091, re-fill hogshead cask, zabutelkowany w lutym 2013 roku, zatem 27 letni, nr mojej butelki to 4 z 222, natural colour, un-chillfiltered, cask strength 42,2% ABV. Jak na 27 lat spędzonych w beczce mamy całkiem spory angel’s share (ubytek alkoholu w wyniku odparowania w ciągu dojrzewania w beczce). Spotkałem się ze znacznie starszymi single maltami, w których wciąż pozostał alkohol na poziomie 50-60% ABV, ciekawe….

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

Butelkę kupiłem w Tokyo podczas TIBS & Whisky Live Tokyo 2013 w sklepie Shinanoya.

Shinanoya Tokyo Shibuya

Shinanoya Tokyo Shibuya

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

K: jasny złoty,

N: świeży, cytrusowy, nieco jabłkowy, trochę też wanilii, generalnie delikatny szybko ulatniający się, w dalekim tle skrawki drewna, kropla wody wzmacnia nos, ujawnia ślady torfu,

S: najpierw delikatnie iskrzący na języku, następnie nabiera tonów i wykazuje wyraźnie zmieniające się fazy drewniane z odrobiną goryczki, potem owoce – śliwka węgierka, brzoskwinia w syropie, z lekką nutą ziołową, coś jak rozmaryn, jest też trochę torfu,

F: średnio długi do długiego, dębowo-owocowy.

W przypadku tego single malta wiele zmienia się po dodaniu dosłownie 5-6 kropel wody i pozostawieniu whisky, aby sobie pooddychała po nalaniu do kieliszka. Wzmacnia się nos, uwypukla smak, a finisz staje się długi. Różnica jest wyraźna, a wynika to pewnie z 27 letniego spokojnego leżakowania w beczce.

Punktacja: 87

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013

BenRiach 1985 Limited Release Tokyo International Bar Show Whisky Live Tokyo 2013


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ten blog wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich wykorzystywanie w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. ×

Niniejsza strona zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jej autora. Dostępna jest wyłącznie dla osób pełnolenich, które chcą zapoznać się z jej treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol szkodzi zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Klikając na wejście oświadczam, że jestem pełnoleni i chcę uzyskać informację na temat whisky, która jest wyłącznie opinią autora.
Jeśli nie jesteś pełnoleni lub nie życzysz sobie uzyskać informacji na temat whisky, będącej wyłącznie opinią autora kliknij wyjście * Podjęta decyzja o wejściu na stronę zostanie zapisana w ustawieniach Twojej przeglądarki i zachowana przez okres 30 dni.