1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subiektywnie o whisky

Strona główna » Moja kolekcja whisky

Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

0

Whisky Festival 2015 Exclusive […]

Próbowałem już wielu single maltów dojrzewających w różnych beczkach, po Bourbonie oczywiście, po sherry, po porto, po maderze, po innych winach, po piwach etc. Nie piłem whisky starzonej w beczce po winie musującym. Zatem pora na nowe doznania, a może nie będzie większej różnicy? Ciekawe... Podczas wizyty w destylarni na Isle of Jura w oko wpadła mi Jura Tastival wydana specjalnie na festiwal w 2015 roku, wydestylowano ją w 1997 roku i zabutelkowano z mocą beczki 52%. Do tego naturalny kolor i non-chill filtered. Łącznie powstało 3970, moja ma nr 1136. Whisky dojrzewała w beczkach po winie musującym Bouvet Ladubay z Loire Valley. [caption id=attachment_7346 align=alignnone width=1920] Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV[/caption] [caption id=attachment_7347 align=alignnone width=1920] Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV[/caption] K: głęboki bursztyn; N: przede wszystkim zioła i owoce, dużo dojrzałych pomarańczy, także kandyzowanych, dojrzała brzoskwinia, suszona morela, banan, liczi, od razu też mięta, melisa, rumianek, kardamon i ślady imbiru, po chwili bardziej słodko z toffi i karmelem; po dodaniu wody zrobiło się trochę mineralnie i metalicznie, ale po chwili dostałem też winogrona; S: całkiem słodko i z iskrzeniem na języku, ciasteczka maślane, krówki, landrynki, ślady imbiru i lekkie drewienko, po chwili pojawia się dużo więcej owoców: dojrzałe pomarańcze, kandyzowane pomarańcze, pomarańczowa skórka, brzoskwinia, coraz bardziej wytrawnie; woda wywołała tu podobny efekt jak w zapachu, a do tego otrzymałem jeszcze kardamon; F: dość długi z dojrzałą pomarańczą, wytrawny. Punktacja: 90. Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV ma bardzo ładny i nietypowy zapach, myślę tu o sporej ilości ziół, których zbyt często w maltach nie spotykam. Smak też bardzo dobry, już bardziej typowy. W zasadzie nie miałem problemu w degustowaniu bez rozcieńczania, z ciekawości...

Czytaj cały wpis »

Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
(90 pkt.)


  • Talisker Skye

    Talisker Skye

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (77 pkt.)

    NAS z Isle of Skye

    Ostatnio z Isle of Skye mieliśmy tu Talisker 57 North, wcześniej 10 letni klasyk, nie zabrakło też relacji z wizyty w destylarni. Do tego grona dołącza Talisker Skye, czyli kolejny NAS (no age statement), na szczęście butelkowany na poziomie 45.8% ABV. N: jeszcze w butelce, nieco torfowo z wędzonką - to niezły prognostyk; trzeba wypełnić kieliszek - najpierw alkoholowa bryza, która szybo ulatuje, jak to bryza, potem nieco słodkiego – herbatniki może, gotowane jabłka,...

    Czytaj wpis »

  • Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV

    Wild Turkey Rare Breed 112.8 Proof 56.4% ABV

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (86 pkt.)

    Siła Beczki

    Wild Turkey chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, na naszych stronach zawitała klasyczna Wild Turkey 81 i Russell’s Reserve Small Batch 10 years old Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Dziś wrażenia z degustacji Rare Breed, która charakteryzuje się butelkowaniem z mocą beczki - Barrel Proof - która wynosi 112.8 Proof, czyli 56.8% ABV. Mamy zatem jedną z bardziej naturalnych wersji, tak jak lubię. [caption id=attachment_7280 align=alignnone width=1920] Wild Turkey Rare Breed...

    Czytaj wpis »

  • Caol Ila 13 years old, 2003/2016, cask 301264, Adelphi

    Caol Ila 13 years old, 2003/2016, cask 301264, Adelphi

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (89 pkt.)

    Niezależna Caol Ila

    Wczoraj byłem na Whisky Live Sopot 2017. To pierwsza edycja tej imprezy w Sopocie. Wydarzenie miało mniejszą skalę (w sensie liczby wystawców i odwiedzających) niż np. Whisky Live Warsaw 2016 czy 2015, było bardziej kameralne, co mi szczególnie odpowiadało. Nie lubię tłoku. Z każdym można było swobodnie porozmawiać i wszędzie bez problemu dostać się. Czekam i liczę na kolejne edycje. Jednym z ciekawszych stoisk było Adelphi. Tam też wpadła mi w ręce Caol Ila 13 years...

    Czytaj wpis »

  • Springbank 11 years old Local Barley

    Springbank 11 years old Local Barley

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (89 pkt.)

    Campbeltown Single Malt Scotch Whisky

    Springbank, Springbank, dawno Ciebie tu nie gościłem, ostatnio, już nie pamiętam kiedy, był tu Springbank 175 12 years old, przy tamtej okazji napisałem też kilka słów o samej destylarni. Natomiast Springbank 11 years old Local Barley to ciekawy eksperyment, podczas którego producent chciał ograniczyć się do lokalnych składników i tradycyjnych metod produkcji. Jęczmień z gatunku Bere rósł na Półwyspie Kintyre, kilka kilometrów od Campbeltown na farmie Aros, następnie...

    Czytaj wpis »

  • J.A. Baczewski Whisky

    J.A. Baczewski Whisky

    1

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (66 pkt.)

    Wedle przedwojennej receptury

    Wszyscy wiemy jak w ostatnich latach whisky zyskuje na popularności. Wytwarza ją, w różnych rodzajach, coraz więcej firm i krajów. Ostatnio sporo mówiło się o kolejnej polskiej (tak docierały do mnie takie głosy) whisky - J.A. Baczewski. Z tym, że to nie polski produkt a austriacki. Pewnie dla niewtajemniczonego konsumenta (lub po prostu nie czytającego etykiet) nazwa może z Polską kojarzyć się. Zresztą słusznie, ale to historia, w którą nie będę się teraz...

    Czytaj wpis »

  • Macallan 21 years old, 1989/2010, Douglas Laing, Old & Rare, Platinum Selection

    Macallan 21 years old, 1989/2010, Douglas Laing, Old & Rare, Platinum Selection

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (90 pkt.)

    Niezależny Macallan

    Macallan poprzednio na blogu wystąpił w oficjalnej wersji Fine Oak, po 18 latach dojrzewania. Dziś postanowiłem sięgnąć po Macallana 21 years old od niezależnego bottlera Douglas Laing z serii Old & Rare, Platinum Selection. Mamy tu single cask – refill hogshead, z której powstało 245 butelek (moja ma nr 6), cask strength 52% ABV, naturalny kolor i brak filtracji na chłodno. Destylacja miała miejsce w marcu 1989 roku, a butelkowanie we wrześniu 2010 roku. Prezentacja wręcz...

    Czytaj wpis »

  • Glenmorangie Bacalta

    Glenmorangie Bacalta

    6

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (87 pkt.)

    Malmsey Madeira Casks Finish

    Kilka dni temu swoją premierę miała Glenmorangie Bacalta. To już ósme wydanie z serii Private Collection. Tym razem mamy klasyczne dojrzewanie w beczkach po Bourbonie, a następnie finisz w beczkach po winie Malmsey Madeira. Tradycyjnie whisky zabutelkowana jest na poziomie 46% i unchillfiltered. Tak się składa, że mam taką buteleczkę, więc nie pozostaje nic innego jak ją otworzyć i zajrzeć do środka. [caption id=attachment_7098 align=alignnone width=1920] Glenmorangie...

    Czytaj wpis »

  • Jameson Irish Whiskey

    Jameson Irish Whiskey

    2

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (72 pkt.)

    Na Dzień Św. Patryka

    Nie można powiedzieć aby blog przepełniony był whiskey z Irlandii, w zasadzie z tego kraju pojawia się tu coś tylko od święta (Tullamore Dew Phoenix, The Tyrconnell NAS). Tak jak teraz Jameson, na Dzień Św. Patryka. Z czym mamy do czynienia? Jameson to klasyk z Irlandii, potrójnie destylowany i zabutelkowany na poziomie 40% ABV. N: początek lekko alkoholowy, delikatnie pieprzny, to raczej biały pieprz, po chwili bardzo delikatnie, nieśmiale, odległy karmel i wanilia, kropla...

    Czytaj wpis »

  • Glengoyne The Teapot Dram

    Glengoyne The Teapot Dram

    0

    Moja kolekcja whisky Testy / Degustacje
    (85 pkt.)

    Młody Sherry Monster

    Ostatnio opisana na blogu Glengoyne to całkiem przyjemna 17 yo, już oficjalnie nie jest oferowana. Podobna sytuacja jest z moim dzisiejszym gościem, tz. generalnie nie dostępny poza destylarnią. Właśnie tam kupiłem tę butelkę w 2012 roku. Bardzo lubię takie wydania dostępne tylko w destylarniach. Glengoyne Teapot Dram w założeniu ma przypominać o dziennych racjach dla pracowników gorzelni, którymi byli kiedyś raczeni, tak aby praca leższa im była... Dziś to już by nie...

    Czytaj wpis »

  • Blog Whisky