1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subjectively About Whisky
J.A. Baczewski Whisky II

J.A. Baczewski Whisky II

2

Second edition.

My whisky collection Testing / Tasting
(63 points)

Article

Last week a bottle of the latest release of J.A. Baczewski Whisky came into my hands. This seems to be the second edition of this whisky recently. You will find my impressions from the first edition tasting at this link.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky

What changed at first glance is primarily the shape of the bottle – elegant, referring to history, similar to Bruichladdich, and of course the color. Now it is beautiful, deep, amber. I assume that it has nothing to do with nature and is simply well influenced by E150. Unless I’m wrong and we have whisky matured in e.g. sherry casks. Besides that, visually unchanged, blend, bottled with 43% ABV.

baczewski

J.A. Baczewski Whisky

Let’s check it out.

C: obviously unnatural, which beats eyes especially in comparison with the first series;

N: the nose has to sink into the glass to discover it alcoholically, slightly irritating with ginger, it can still be cereal like with dry hay, in the last phase I got a bit of caramel, maybe the touch of honey;

T: warming with a solid amount of ginger, feel of alcohol, clearly young, without depth and variety, with a touch of fresh wood;

F: short dry with ginger.

Score: 63.

Well, I do not see here the aging of whisky in sherry casks, so the first thought about color worked well. We have a young whisky here, which is not for tasting, but for mixing. It seems to me that this time the taste is milder and has fewer “sharp corners”, so the improvement is. On the other hand, caramel dyeing seems to me exaggerated, but maybe this is what the market expects. We are dealing here withe lever of basic blends like: Johnnie Walker Red Label or Ballantine’s Finest.

lukloveswhisky

J.A. Baczewski Whisky

lukloveswhisky.pl

J.A. Baczewski Whisky


Comments (2)

  1. foodiesworld

    12 December 2018 / 19:35

    Mam problem z tego typu trunkami. Nie uważam, że wydanie kwoty rzędu sto złotych za butelkę zupełnie bez renomy, robioną poza tradycyjnymi krajami produkującymi ten trunek jest zasadne. Oczywiście, można mówić, że hur dur, baczewski, polska tradycja, patriotyzm etc, ale koniec końców wszystko sprowadza się do jednego, do zawartości kieliszka, gdzie producent, etykietka i historia nie mają żadnego znaczenia. Albo whisky jest obiektywnie warta ceny, albo nie. To samo tyczy się takich trunków, jak chociażby Starka, czy wódki smakowe klasy premium. Co innego whisky, która dojrzewa 5 lat w beczce, a co innego destylat prosto z gorzelni. Nie mniej, Baczewskiego nie piłem, więc moje zdanie może być na wyrost.

    Reply
  2. Marcin

    27 December 2018 / 13:07

    Jestem zagorzałym przeciwnikiem tego typu „wynalazków”. Mamy do czynienia z whisky-like bimbrem zabutelkowanym w atrakcyjnym opakowaniu. Foodiesworld pisze w komentarzu o tradycji i patriotyzmie. Tymczasem nic z tych rzeczy. Spółka Baczewski, o ile mi wiadomo, jest firmą austriacką i w ogóle stanowi część brytyjskiego koncernu. I to właśnie tam trafia zarobiona kasa, a nie do polskiego skarbu. Firma sprytnie wykorzystuje historię dawnego Baczewskiego. Wzruszające filmiki na stronie internetowej ze starszym panem oraz rzekome wykorzystanie dawnej polskiej receptury. Jakiej receptury? Doskonale wiemy, jak powstaje whisky. A zabiegi marketingowe tej firmy opierają się na niskiej kulturze picia alkoholi w Polsce. Wciska się niedoświadczonym Polakom tani bimber, ładnie opakowany i ze zgrabną historyjką. W ten sposób firma zarabia grubą kasę, bo wyprodukowanie tego trunku przecież nie może być drogie, a w naszym narodzie ciągle utrwala się mit, ż whisky to droga i paskudna „ruda na myszach”, tylko do zmieszania z colą. Wiadomo, że zarobić każdy chce. Tylko, że szkoccy producenci w większości przypadków za wysoką cenę produktu oferują fantastyczną jakość trunku, w którym czuć pasję, doświadczenie i zaangażowanie na każdym etapie produkcji.
    Niemniej oczywiście dziękuję za bezstronną i fachową recenzję i serdecznie pozdrawiam 😄

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site enclosures whisky informations that are only author's opinions. It is available only for people in legal drinking age who are interested in its content and is not public. Alcohol harms your health. Drink responsibly.

Getting in I declare that I am in legal drinking age and want to get information, author's opinions on whisky.
If you are not in legal drinking age or you do not wish to get whisky informations please get out