1. English
  2. Polski
Luk Loves Whisky / Subjectively About Whisky

Home » Testing / Tasting » Laphroaig 10 years old 70 proof from 70s

Laphroaig 10 years old 70 proof from 70s

Laphroaig 10 years old 70 proof from 70s

4

Back to the past.

Testing / Tasting
(87 points)

Article

Yes, it’s a grand moment for tasting of Laphroaig 10 years old bottled at the 70s of the last century. Thus, I dressed in a suit, beautifully ironed shirt and put on a tie … This is a joke …. of course, after all whisky is for drinking, not to pray to it. Well, sometimes you can forget that.

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70

A lot has been said already on the blog about the Laphroaig, so there is no need to repeat it. Laphroaig 10 years old, which for a moment I’m about to try, was bottled in the ’70s. With 70 proof, which is 40% ABV (until 1st January 1980 the British used this scale to measure the level of alcohol, according to the conversion 1.75 proof – 1% ABV, USA converter is 2). I bought my sample during the Whisky Live Warsaw 2015 from Daniel from the bestwhiskymarekt.com. In principle, I don’t have any more knowledge about this release, so there is nothing else to do, just fill the glass.

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70

The first thing that strikes the eye is amber color, darker than the current issue of 10 yo, and inside many tiny fragments floats, similar to the grounds of tea, maybe from the cask, or perhaps cork. It can not be excluded that the whisky wasn’t particularly filtered, as it is done now.

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70

N: interesting, primarily herbal with delicate touches of peat, mint, melissa, chamomile, quite fresh, in the second phase comes a touch of solidifying asphalt and traces of tar, then orange and its peel, candied orange, lychee, it is still quite sweet, honey-style, generally nose is calm and balanced, there is nothing overwhelming, nothing imposing, I don’t feel any alcohol irritation;

S: here I feel more peat, it is more typical for the current 10 yo, I have smoke, smoked bacon and brine, but also mint, melissa; pretty herbal, further anise, licorice, ripe oranges, candied oranges, sweetness of honey, tobacco and black tea; also here I don’t feel any alcohol irritation;

F: quite long with peat and ripe orange.

Score: 87.

I am glad that I could try Laphroaig 10 years old bottled in the 70s of the last century. Is it better than the present one? It’s a hard question. It’s just different. In my opinion it is milder, more herbal, but less smoky and less medical, though of course all the time it is still Laphroaig. It is also unknown whether it tasted the same 30 years ago. For the tastisng impressions a way of storing the bottle could of course also affect.

Worth a try if you have an opportunity.

lukloveswhisky.pl

Laphroaig 10 years old 70 proof ’70


Comments (4)

  1. Radek

    27 August 2016 / 16:36

    Recenzja pisana – jak zwykle u Pana – z dystansem i umiarem. Cieszy, że nie podchodzi Pan do starych whisky czołobitnie, jak to czasami się zdarza. I tylko szkoda, że większości z nas raczej nie dane będzie spróbować takiego Laphroaiga sprzed 4 dekad. Mnie osobiście zaskakuje mało torfowy charakter tej whisky. Czyżby związki fenolu mogły się w jakiś sposób degradować/ulatniać w trakcie długiego leżakowania w butelce? A może dawny Laphroaig po prostu był mniej torfowy, niż dziś..?

    Reply
    • LukLovesWhisky

      29 August 2016 / 20:12

      To ciekawe wrażenie spróbować czegoś z lat ’70. Ja też spodziewałem się nieco bardziej torfowego charakteru, zwłaszcza po doświadczeniach z obecnymi wydaniami. Na pewno wraz z czasem spędzonym przez destylat w beczce poziom torfowości spada. Podobne zjawisko może zachodzić w butelce z tym, że na dużo mniejszą skalę. Mówi się o zjawisku dojrzewania whisky w butelce, ale proces ten jest dużo wolniejszy niż w przypadku beczki. Do tego dochodzi sposób przechowywania butelki i pewnie też oksydacja (kiedy butelka przez długi czas jest np. tylko w połowie nie pełna). To tylko przykładowe i podstawowe elementy, które mają tu znaczenie. A tak z jeszcze innej strony to należałoby cofnąć się w czasie i jej spróbować lub kupić dziś butelkę 10 yo i otworzyć za 40 lat 😉
      Miłego degustowania, pozdrawiam.

      Reply
  2. wojtek

    29 December 2016 / 22:04

    Ciekawy jestem porównania podstawowych edycji whisky produkowanych w ostatnich kilku latach z tymi produkowanymi np 10 czy 20 lat temu, jak by wypadły te nowe Laphroigi, Ardbegi, Springabanki na tle tych samych wiekowo butelek ale z przed kilkunastu lat? wiadomo że wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na whisky jakość raczej spada ale w jakim stopniu? czy czuć różnice czy jest to tak mało zauważalne że nie ma co się nad tym zastanawiać? jest szansa na takie porównanie?

    Reply
    • LukLovesWhisky

      21 March 2017 / 20:28

      Też jestem ciekaw takiego bezpośredniego porównania. Jak jakieś ciekawe pary wpadną mi w ręce, na pewno podzielę się wrażeniami. Z drugiej strony rzeczywiście często słyszy się, że kiedyś whisky trzymała wyższą jakość. Na pewno da się to wyraźnie odczuć przy podstawowych blendach, które kiedyś nadawały się do degustacji bez rozwadniania, dziś to nieco trudniejsze zadanie. Co do single maltów, biorąc pod uwagę wiekowe edycje (pomijając 3 letnie NASy) sprawa może być nieco bardziej skomplikowana, trudno powiedzieć czy te dawniej destylowane były lepsze, pewnie były inne, ale w dużej mierze to sprawa gustu. Pozdrowienia.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site enclosures whisky informations that are only author's opinions. It is available only for people in legal drinking age who are interested in its content and is not public. Alcohol harms your health. Drink responsibly.

Getting in I declare that I am in legal drinking age and want to get information, author's opinions on whisky.
If you are not in legal drinking age or you do not wish to get whisky informations please get out