1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subjectively About Whisky
Ledaig 21 years old Ruby Port Pipe Finish, 52.3 % ABV

Ledaig 21 years old Ruby Port Pipe Finish, 52.3 % ABV

0

Skarb z Isle of Mull […]

Krainę złotego trunku miałem okazję wizytować już kilka razy. Za każdym razem były to bardzo przyjemne wyjazdy i nawet pogoda dopisywała. Z drugiej strony skoro jesteśmy już przy pogodzie to przecież nie jest to kluczowy faktor planowania wyjazdów w tamtą okolicę. W moim przypadku to w ogóle nie jest czynnik brany pod uwagę. Do Szkocji jadę po przemiłych ludzi, po piękne widoki, zamki i oczywiście whisky, a jeśli do tego trafi się jeszcze dobra pogoda, tym lepiej. Punktem docelowym tegorocznego wyjazdu miała być Isle of Mull i leżąca nieopodal Isle of Iona. Zresztą obie wyspy szczerze polecam do odwiedzenia, na Ionie jest ufundowany w 563 roku przez św. Kolumbę klasztor (Iona Abbey). Wyspa charakteryzuje się bardzo ciekawą historią, zresztą jak wiele innych w okolicy. Isle of Mull w stosunku do Iony to już prawdziwy kolos, z wieloma ciekawymi miejscami, już samą atrakcją jest przejazd samochodem wokół niej jednopasmową drogą, która jest dwukierunkowa. No dobrze, dość zanudzania, przejdźmy do cieczy. Generalnie whisky miała pojawiać dopiero w tle, przy okazji. Zresztą sam okres wyjazdu też nie był pod tym względem najszczęśliwszy, jako że destylarnia Tobermory poddawana była remontowi i zwiedzanie wnętrz nie było możliwe. Za to otwarte było centrum wizytacyjne, możliwość degustacji specyfików dostępnych wyłącznie na miejscu, a w szczególności nikt nie bronił zakupów, zresztą chętnych nie brakowało. I ja dałem się skusić, długo namawiać mnie nie trzeba było. Spróbowałem wszystkiego co się dało, a moje zmysły jako zwycięzcę wskazały Ledaig 21 years old Ruby Port Pipe Finish. Ledaig czyli torfowe wydanie z tej gorzelni, wydestylowane w październiku 1997 roku (szalone czasy liceum ;)), a zabutelkowane w styczniu 2019 roku (wiele w tym czasie się zmieniło ;)). Zasadnicza część dojrzewania odbywała się w refill hogsheads, by potem poleżeć jeszcze 29 miesięcy w Ruby...

Read more »

My whisky collection Testing / Tasting Travel
(88 points)


  • Glenmorangie Allta, 52.1% ABV

    Glenmorangie Allta, 52.1% ABV

    0

    Testing / Tasting

    Dzikie drożdże

    Glenmorangie Allta to już dziesiąte wydanie z serii Private Edition. Tym razem motywem przewodnim miały być drożdże, gdyż do fermentacji zacieru do tej whisky posłużyły dziko żyjące drożdże znalezione na polu jęczmienia należącego do destylarni. W sieci jest już sporo informacji na temat tego konkretnego wydania i nie ma sensu abym je tu powielał. Allta butelkowana jest ze słuszną mocą 51.2% ABV, ma naturalny kolor i nie była filtrowana na zimno. Zatem do dzieła. N:...

    Read post »

  • Raasay While We Wait 3rd realese

    Raasay While We Wait 3rd realese

    0

    My whisky collection Testing / Tasting
    (80 points)

    In anticipation of their own whisky

    Raasay is an island located between the Isle of Skye and the mainland of Scotland. It also happens that recently (since 2017) there is also a distillery of the same name. The work onsite is still too short to try their single malt whisky, the premiere of which is scheduled for 2020. However, the company didn’t want us to be too sad and get us used to a new player in the market, thats why they offer a single malt distilled in another distillery under the name Raasay While We Wait. This...

    Read post »

  • Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts with a Twist 10 years old, 48% ABV

    Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts with a Twist 10 years old, 48% ABV

    2

    My whisky collection Testing / Tasting
    (85 points)

    Blended Malt od Douglas Laing

    Its time to enter the New Year. For this occasion, I bought something that caught my attention above all with the look. Yes, I know it does not have the slightest impact on the tasting values, but you do not always have to take everything so seriously. This seriousness is more than enough for every day. Therefore, it started from the package - you can assess it by pictures below. Interesting, with a movable ring in the middle, allows you to play with characters. What else? We have here...

    Read post »

  • Aberlour A’Bunadh, batch 58, 61.1% ABV

    Aberlour A’Bunadh, batch 58, 61.1% ABV

    4

    My whisky collection Testing / Tasting
    (90 points)

    Young Sherrymonster

    Recently, I had the opportunity to take a walk through the airport shops, mainly in the whisky departments. In fact, nothing particularly interested me. Yes, I met terribly expensive bottles Dalmore, Macallan or 50-year-old Glenfiddich, except that I treat them rather as a permanent exhibition. From products for people, my eyes attracted Aberlour ABunadh, batch 58, 61.1% ABV and I decided to take it on a further journey. Yes, its a NAS, except that in a natural presentation - colour, no...

    Read post »

  • Glenmorangie Spios 46% ABV

    Glenmorangie Spios 46% ABV

    0

    Testing / Tasting
    (80 points)

    Private Edition 9

    Glenmorangie has just presented the ninth release of Private Edition. It just happens that I have a beautifully presented small bottle of this drink together with a tasting glass, all properly packed in a nice box. I must admit that Glenmorangie is bringing presenting samples on a new level. This time we also have NAS, traditional 46% ABV, unchillfiltered and fully matured in the barrels after Rye Whiskey, which is now regaining recognition among consumers. I like the last editions of the...

    Read post »

  • Ardmore 1991/2007 Gordon & MacPhail

    Ardmore 1991/2007 Gordon & MacPhail

    0

    My whisky collection Testing / Tasting
    (78 points)

    Merry Christmas

    Previous Ardmore on the blog was official Traditional Cask NAS, 46% ABV, that I liked, by its way I also wrote a few words about this distillery. Before that I had here Ardmore 1992/2013 bottled for The Auld Alliance Singapore, just 218 bottles, at 51,3% ABV. Today I present you Ardmore from independent bottler Gordon & MacPhail. It was distilled in 1991 and bottled 2007, we have 16 years of maturation. The power is relatively low - 43% ABV. [caption id=attachment_7620...

    Read post »

  • Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

    Jura Tastival 1997/2015, 52% ABV

    0

    My whisky collection Testing / Tasting
    (90 points)

    Whisky Festival 2015 Exclusive

    I have tried single malts matured in many different barrels, after Bourbon of course, sherry, port, madeira, other wines and beer too. I did not drink whisky aged in sparkling wine casks. So its time for a new sensations or maybe it will not make much difference? Interesting ... During a visit to a distillery on the Isle of Jura, Jura Tastival hit my eyes, specially released for the festival in 2015, distilled in 1997 and bottled with 52% ABV. Above that natural color and non-chill filtered....

    Read post »

  • Talisker Skye

    Talisker Skye

    7

    My whisky collection Testing / Tasting
    (77 points)

    NAS from Isle of Skye

    From the Isle of Skye we had here Talisker 57 North, earlier classic 10 years old, also I posted a report from the visit to the distillery. For today, I prepared Talisker Skye, another NAS (no age statement), fortunately bottled at 45.8% ABV. N: still in the bottle, somewhat peat with smoked fish - this is a good prediction; you have to fill a glass - first alcoholic breeze, which clears quickly as breeze should, then a bit sweet - biscuits maybe, cooked apples, furthermore peat accents,...

    Read post »

  • Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail

    0

    Testing / Tasting
    (84 points)

    Independent Tomatin

    On the blog Tomatin has not yet arrived, I have to change it. So I invite you to tasting impressions the Tomatin 1996/2013, 46% ABV, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail. As with other releases of this series we have natural color and unchillfiltered. C: white wine, N: first of all light and sweet, vanilla, butter cookies, coconut cookies, white chocolate, caramel, not too intense and quite unilateral, after some time I still have floral notes, maybe an apricot, then banana and...

    Read post »

  • Blog Whisky

This site enclosures whisky informations that are only author's opinions. It is available only for people in legal drinking age who are interested in its content and is not public. Alcohol harms your health. Drink responsibly.

Getting in I declare that I am in legal drinking age and want to get information, author's opinions on whisky.
If you are not in legal drinking age or you do not wish to get whisky informations please get out