1. English
  2. Polski

Luk Loves Whisky

Luk Loves Whisky / Subjectively About Whisky
Projekt Wolf Distillery

Projekt Wolf Distillery

0

Trzymam kciuki! […]

Bywalcy rodzimych festiwali whisky, których z roku na jest coraz więcej, na pewno mieli okazję zetknąć się z projektem „Wolf Distillery”. Póki co nie mamy do czynienia z destylarnią, ale ta jest w planie i ma mieścić się w Polsce. Aktualnie trunki powstają w tajemniczym kraju na terenie UE, który nie zabrania destylacji alkoholu na własne potrzeby. Niestety musimy pozostać w sferze domysłów, gdyż właściciel marki nie ujawnia konkretów. To co wiemy, to fakt, że destylaty powstają z niesłodowanych i słodowanych zbóż, śrutowanych ręcznie. Do produkcji służy klasyczny pot still z miedzianą głowicą z deflegmatorem i miedzianą chłodnicą. Alkohol jest destylowany dwa lub trzy razy. Nie używa się żadnych aromatów i barwników. Trunki leżakują w dębowych beczkach – z dębu polskiego, amerykańskiego i węgierskiego - o pojemnościach 30 i 50 litrów. Jakiś czas temu otrzymałem od Wolf Distillery kilka sampli. To nie są ogólnodostępne produkty, dlatego ograniczyłem się do podstawowych wrażeń, bez punktacji. [caption id=attachment_6994 align=alignnone width=1920] Wolf Distillery[/caption] Rye Corn Whiskey Skład: kukurydza, żyto, słód jęczmienny. Beczka: świeży amerykański dąb – 50 l. 43% ABV, niefiltrowana. Wiek: min. 3 lata. K: bardzo jasny, białe wino; N: początek lekko owocowy, coś jak jabłka i gruszki, słód, potem zdaje się elementy młodego alkoholu, tony metaliczne i mineralne, mam też dotyk czegoś w stylu syropu na kaszel, generalnie całkiem ciekawie; S: tu czuć młody wiek, sporo drażnienia alkoholowego, jak już przez to uda się przebić, mam jeszcze jabłko i imbir; F: krótki wytrawny, alkoholowy. Nos całkiem ciekawy. Smak nie nadąża za nosem i jest dość surowy. Whiskey No. 1 Skład: ręcznie śrutowany zielony jęczmień z żytem i odrobiną słodu jęczmiennego. Beczka: leżakował w beczce po Ryecorn, a następnie w specjalnie...

Read more »

Miscellanea Testing / Tasting


  • The Glenlivet Carn Dulack Single Cask Edition

    The Glenlivet Carn Dulack Single Cask Edition

    1

    Miscellanea Testing / Tasting

    Glenlivet w naturalnej prezentacji

    Kilka dni temu miałem przyjemność uczestniczyć w premierze przygotowanego na polski rynek single malta - Glenlivet Carn Dulack. Patrząc tylko po tym dopisku Carn Dulack… można pomyśleć, hmm…, kolejny NAS. Jednak hola, hola, nic z tych rzeczy. Trzeba czytać całe zdanie, a brzmi ono The Glenlivet Carn Dulack Single Cask Edition. W efekcie dostajemy single cask z natural colour i unchillfiltered. A to wszystko zabutelkowane w lutym 2016 roku, w wersji cask strength 60.2% ABV, po 14...

    Read post »

  • A visit to the Isle of Jura

    A visit to the Isle of Jura

    4

    Miscellanea Travel

    Photo report

    Once you get to the Isle of Islay, you should find time and visit the Isle of Jura, with the only distillery on the island at the helm. Paps of Jura are a landmark of Isle of Jura - they are perfectly visible from many places on Islay. [caption id=attachment_5733 align=alignnone width=801] Paps of Jura[/caption] The easiest way to reach the Jura from Islay is to use a small ferry, which takes off from Port Askaig and flows through the strait, directly to the Jura - Feolin Ferry....

    Read post »

  • Whisky Legend 2016

    Whisky Legend 2016

    0

    Miscellanea Testing / Tasting
    (94 points)

    Blind tasting in Warsaw

    Two weeks ago, oh how time flies ... I had the pleasure to participate in the Whisky Legend 2016 tasting organized by Daniel and Grzegorz from Whiskymywife. Leitmotif was Port Ellen versus the rest - only closed distilleries. Convention the same as at Whisky Legend 2015 - blind tasting. Information about what, in what order we drank was revealed at the end. Below I present my basic tasting impressions, but I didnt write everything during the event, in effect, records are not able to cast...

    Read post »

  • Whisky Live Warsaw 2015

    Whisky Live Warsaw 2015

    0

    Miscellanea Travel

    Photo report

    In October 2015 Warsaw hosted the first event under the auspices of the Whisky Live. This represented a development of Whisky Fair Warsaw 2014. Obviously I could not miss the event. I have positive feelings about its organization and conduct. There were a lot of exhibitors and whisky to taste. I am particularly pleased with the meeting and knowledge of a large number of fans of my favorite drink. I greet you all warmly. Below, in a nutshell, I present a photo report of what happened to me...

    Read post »

  • Jak zorganizować wyjazd na Islay

    Jak zorganizować wyjazd na Islay

    10

    Miscellanea Travel

    Isle of Islay

    Na przełomie września i października miałem radość odwiedzić Mekkę Whisky, czyli Isle of Islay. Było to moja druga wizyta na tej wyspie. Na podstawie tegorocznej podróży chciałbym napisać jak można zorganizować wyjazd na Islay. Zatem oczywiście nie jest to profesjonalny przewodnik, ale opis tego jak tam się dostałem. Przede wszystkim trzeba zdecydować się na porę roku. Podobno najbardziej pogodnie i ciepło na Islay jest w okresie od maja do sierpnia. Pogodnie, czyli...

    Read post »

  • Whisky Festival Jastrzebia Gora 2015

    Whisky Festival Jastrzebia Gora 2015

    2

    Miscellanea Travel

    Fun on 100 points

    Whisky Festival in Jastrzębia Gora is becoming a regular feature of the landscape. At the end of August it was held for the second time. Of course also this year I could not get past the event (report from 2014 is here). Generally convention was similar to the last year but everything took place at a much larger space. Initially I planned to delve into the secrets of whisky at different stands, but I let myself to drawn into the relaxed atmosphere of picnic and felt into a whirl of fun. In...

    Read post »

  • Whisky Legend 2015

    Whisky Legend 2015

    5

    Miscellanea Testing / Tasting

    Blind tasting in Warsaw

    I spent last weekend at Whisky Legend tasting organized by the guys from whiskymywife.pl. It was a blind tasting, like that at the Orkney Isles. Tasting menu as follows: Ardbeg 1967 – 1997, Signatory, 30 years old. [caption id=attachment_4289 align=alignnone width=801] Ardbeg 1967/1997[/caption] Balvenie TUN 1401 Batch 5. [caption id=attachment_4290 align=alignnone width=801] Balvenie TUN 1401 Batch 5[/caption]. Bowmore Sea Dragon, 30 years old. [caption...

    Read post »

  • Visit to the Chichibu Distillery

    Visit to the Chichibu Distillery

    4

    Miscellanea Travel

    Young Japanese distillery

    Its time to come back to Japan for the moment. After a relation from the visit to the Yamazaki, the oldest Japanese distillery, today perhaps the youngest - Chichibu. Ichiro Akuto gave life to this distillery, the grandson of the founder of the now-defunct Hanyu distillery - Isouji Akuto. Production has started here in February 2008. Previously they released some blends using stocks of Hanyu. We already have on the blog Chichibu The First and Chichibu Port Pipe. I have tasted their other...

    Read post »

  • Visit to the Yamazaki Distillery

    Visit to the Yamazaki Distillery

    4

    Miscellanea Travel

    At the source of Japanese whisky

    Japanese whisky has been long close to my palate. The largest Japanese company producing whisky is Suntory, having in their resources the oldest distillery Yamazaki. I wrote an article about the beginnings of Japanese whiskey (it is here but in Polish only). The blog also hosted Yamazaki 10 years old and 18 years old. Yamazaki is located in the village of the same name, a short distance from Osaka and Kyoto. Thus, being close it is worth to visit the distillery. You have to remember that...

    Read post »

  • Blog Whisky